Asymptota pozioma
Aniaa: Wyznacz prawą asymptotę poziomą funkcji
wiem tylko że wzory do tego to: lim f(x)=b lim f(x)=b , y=b
x→∞ x→ −∞
15 lut 00:31
Artur z miasta Neptuna:
no to oblicz granicę w + i − ∞
15 lut 00:34
Aniaa: tylko ze za x trzeba wstawic ∞ a w zadaniu jest t. Czyli to jest obojetne ?
15 lut 00:45
Artur z miasta Neptuna:
masz f(t) ... więc nie masz 'x' tylko 't'

to 't' jest niewiadomą
w f(x) masz 'x' niewiadomą, a w f(t) jest nią 't'
w f(h) byś miała 'h'
w f(ą) byś miała 'ą'
itd.
15 lut 01:00
Artur z miasta Neptuna:
i jeżeli któraś z tych granic wyjdzie Ci +/−∞ to oznacza, że dla tego krańca wykresu
NIE MA asymptoty poziomej (ale może być ukośna − tyle że jej nie masz wyliczyć w tym
zadaniu)
15 lut 01:02
Aniaa: już rozumiem

dzięki
15 lut 01:06