Zadania z rachunkowości finansowej
Aniaa:
Zad1
Obligacje emisji A kosztują 5000zł i przynoszą po roku 4000zł i po drugim roku 5000zł.
Obligacje emisji B kosztują 3000zł i przynoszą po roku 3000zł i 3000zł po dwóch latach.
Zakup obligacji której emisji jest bardziej opłacalny?
Zad2
Przy oprocentowaniu złożonym kapitał 10 000zł podwoił sie po 6latach. Jaki będzie stan konta po
kolejnych 3 latach przy niezmienionych warunkach oprocentowania?
15 lut 00:11
Artur z miasta Neptuna:
do zad 1 −−−− czy rozpatrujesz to patrząc na dyskontowanie kwot? czy przyjmujesz stopę
procentową wynoszącą 0% (brak zmiany wartości pieniądza w czasie)?
jeżeli to drugie to:
i wybierasz wartość większą
jeżeli to pierwsze −−− to jaka jest stopa ?
2.
co jaki okres czasu są kapitalizowane odsetki (co miesiąc, co kwartał, co rok, a może
rzadziej)? Podatek belki zostaje uwzględniony ?
15 lut 00:21
Artur z miasta Neptuna:
do zad 2.
Jeżeli pomijamy podatek Belki, a kapitalizacja jest co roku to:
2 = (1+r
1)
6 => x = 2*(1+r
1)
3 => x ≈8'284,12
Jeżeli pomijamy podatek Belki, a kapitalizacja jest co kwartał to:
2 = (1+r
2/4)
(4*6) => x = 2*(1+r
2/4)
(4*3) => x ≈8'284,36
UWAGA

r
1 > r
2 −−− czyli im rzadziej odbywa się kapitalizacja odsetek, tym wyższe musi
być oprocentowanie, aby uzyskać taką samą 'kumulację' odsetek po upływie 6 lat.
15 lut 00:28
Artur z miasta Neptuna:
do zad 2.
Jeżeli pomijamy podatek Belki, a kapitalizacja jest co roku to:
20000 = 10000(1+r1)6 => x = 20000*(1+r1)3 => x ≈8'284,12
Jeżeli pomijamy podatek Belki, a kapitalizacja jest co kwartał to:
20000 = 10000(1+r2/4)4*6 => x = 20000*(1+r2/4)4*3 => x ≈8'284,36
UWAGA r1 > r2 −−− czyli im rzadziej odbywa się kapitalizacja odsetek, tym wyższe musi
być oprocentowanie, aby uzyskać taką samą 'kumulację' odsetek po upływie 6 lat.
15 lut 00:30
Aniaa: To bez podatku Belki. Zadanie jest pełne,więc wszystko podane. Proszę pożycz mi swój rozum na
egzamin

Dzieki za pomoc którą tu oferujesz

miło ze jest tu ktoś taki
15 lut 00:40
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli to są pełne zadania i wszystko w nich już jest dane ... to szczerze mówiąc, żadnego z
nich bym nie rozwiązał z powodu pytań które zadałem −−− po prostu nie da się ich rozwiązać bez
przyjęcia pewnych założeń (jak to, że w zad1 wartość pieniądza nie zmienia się w czasie i
zad2, że np. kapitalizacja odsetek jest raz do roku).
Ojjj ... ale ja już tego nie pamiętam ... lepiej by było gdybym Ci mego mózgu nie dawał

Mam nadzieję, że masz porządniejszy kalkulator −−− czyli z możliwością liczenia pierwiastka
dowolnego stopnia.
15 lut 00:48
Artur z miasta Neptuna:
odnośnie zad 1
jeżeli przyjmie się założenie, że kwota inwestycji nie gra roli ... to w sumie dyskontowanie
(przy takich danych) jest bez znaczenia, ponieważ:
załóżmy że inwestujemy 15'000 PLN
czyli kupujesz 3 obligacje A
lub 5 obligacji B
po roku dostaniesz z A 12'000, a z B 15'000
po drugim roku dostaniesz z A 15'000, a z B 15'000
więc bez względu na to jak będą dyskontowane kwoty ... to obligacja 'B' będzie bardziej
dochodowa.
UWAGA

przyjąłem tutaj bardzo ważne założenie − że kwota inwestycji nie jest z góry określona
(gdyby było np. 6'000 PLN to byś kupiła tylko 1 obligację A, a 1'000 PLN wsadziła do banku na
konto z oprocentowanie r
1 lub za całość zakupiła obligacje B −−−− i w tym momencie stopa jest
bardzo ważna, bo może się okazać, że ten 1'000 PLN w banku zarobi więcej niż lepsza obligacja
/// tutaj nierealne bo by musiało być roczne oprocentowanie wyższe niż 100%, ale wskazuję Ci
gdzie może być 'haczyk').
15 lut 00:56
Aniaa: Ok, dziękuje jeszcze raz za pomoc
15 lut 01:04
Aniaa:
15 lut 14:03