Wyznacz X. Macierz. AxB
Nadia: A x B= prostopadła, gdzie
| 2 −1 0 0 | | 2 1 0 0 |
| −3 2 0 0 | | 3 2 0 0 |
A= | 31−19 3 −4 | B=| 1 1 3 4 |
|−23 14 −2 3 | |2 −1 2 3 |
ps. to maja być macierze ale nie wiedzialam jak narysowac
15 lut 00:03
St.: "AxB= prostopadła"

a co to ?
15 lut 04:10
Nadia: nie wiem ocb, wiem ze trzeba wyznaczyc X obliczajac macierze.
15 lut 14:02
Nadia: ponawiam zadanie.
15 lut 14:33
Nadia: czy ktoś mi z tym pomoże ?:(
15 lut 16:29
Krzysiek: pomógłbym gdybym wiedział co trzeba zrobić...
możesz podać treść zadania?
15 lut 16:30
Trivial: A co to znaczy "= prostopadła"...
15 lut 16:31
Nadia: taki znaczek ..L czyli prostopadła, nie wiem sama tego nie rozumiem.
15 lut 16:35
Nadia: :(
15 lut 16:53
Krzysiek: być może jest to: I (duża litera i ) i jest to macierz jednostkowa,
więc mamy:
AXB=I
czyli: X=A−1 I B−1 =A−1 *B−1 =(B*A)−1
15 lut 16:56
Nadia: czyli mam pomnożyc A z B i odwrócic wynik?
15 lut 17:01
Krzysiek: masz pomnożyć B*A ,mnożenie macierzy nie jest przemienne, a potem znaleźć macierz odwrotną.
15 lut 17:02
Nadia: aaa to wmiare latwe, najgorzej sie domyślić od czego zacząc
15 lut 17:04
Krzysiek: znalezienie macierzy odwrotnej wymiaru 4 na 4 nie jest łatwe...
(akurat nie tutaj, tu ładnie wychodzi )
15 lut 17:05
Nadia: dzieki za pomoc
15 lut 17:07