Funkcje
BartekS: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak rozwiązać te zadanie:
Wyznacz wzór funkcji liniowej, która osiąga wartości ujemne jedynie dla (−∞, −2) ∍x, a jej
wykres jest równoległy do prostej o równaniu 6x−2y+5=0.
Obliczyłem współczynnik kierunkowy a, ale nie wiem jak uzyskać wzór funkcji mając te dane.
Proszę o pomoc.
14 lut 22:43
Basia:
k: 6x − 2y + 5=0
2y = 6x+5
y = 3x+52
czyli szukasz prostej o równaniu
y = 3x+b
miejscem zerowym jest x0= −2 czyli
0 = 3*(−2) + b
b = 6
stąd masz
y = 3x+6
3x − y + 6 = 0
14 lut 22:48
krystek: czyli miejscem zerowym jest x=−2. A proste równoległe maja ten sam współczynnik kierunkowy!
14 lut 22:49
Mila: miejsce zerowe tej funkcji to −2.
14 lut 22:49
pigor: ... lub szukasz prostej 6x−2y+C=0 i x=−2 i y=0 ⇒ −12+C=0 ⇒ 6x−2y+12=0 ,
czyli 3x−y+6=0 , czyli
y=3x+6 − szukany
wzór f . liniowej . ...
14 lut 22:52
Aga1: A miałam pisać, że pigor niedawno takie zadanie rozwiązywał
14 lut 22:57