Zadanie tekstowe, równania wymierne
Licealistka: Samochód osobowy jadący ze średnią prędkością 70 km/h pokonuje pewna droge w czasie 2 godzin i
12 minut. W jakim czasie pokona tą drogę motorowerzysta jadący ze średnią predkością 22 km/h?
Z jaką prędkością należy jechać, aby tę drogę pokonać w czasie 3,5 h ?
14 lut 21:30
Święty: s=?
s=v*t
Dalej wszystko z tego samego wzoru
14 lut 21:36
14 lut 21:37
Gustlik: Można przeliczyć jednostki na układ SI, jak na fizyce, mniej będzie zabawy z ułamkami i
policzyć na kalkulatorze:
v
1=70 km/h : 3,6 = 19,(4) m/s
t
1=2*3600+12*60=7920 s
t
2=3,5*3600s=12600 s
s=v
1t
1=19,(4)*7920=154000 m
| | s | | 154000 | |
v2= |
| = |
| =12,(2) m/s * 3,6=44 km/h |
| | t2 | | 12600 | |
15 lut 00:22