hejka! ;)
Taylor: macie jakieś zadanka z trygonometrii? bo coś mi się nudzi
14 lut 21:20
elpe: uwazaj bo
Zak z rasy joonów szaleje w tym temacie

a tak powaznie jaki poziom ?
14 lut 21:21
Taylor: to może z podstawowego coś

skoro mam się bać
14 lut 21:25
Zak z rasy joonów : Oblicz wartość wyrażenia :
sin
2 20
o * sin
2 40
o * sin
2 60
o * sin
2 80
o
14 lut 21:25
ejendi:
1. Oblicz współrzędne przebicia płaszczyzn Oxyz przez prostą poprowadzoną przez
P1(−6,6,−5) P2(12,−6,1)
14 lut 21:27
Święty: Bo go przestraszycie
14 lut 21:31
Taylor: coś mi się wydaje, że jednak już mi przeszła ta nuda
14 lut 21:36
Zak z rasy joonów : masz co robić
14 lut 21:36
Zak z rasy joonów : chociaż dam ci coś innego :
rozwiąż równanie :
sinx + cosx = 1
14 lut 21:37
elpe: Taylor masz łatwe
oblicz wartość wyrażenia
| sinα+sin2α+sin3α | |
| a poziom R |
| 2cosα+1 | |
14 lut 21:38
elpe: sinx+cosx=1
sin
2x+cos
2x +2sinxcox=1
z jedynki redukcja i zostaje sin2x=0
14 lut 21:41
Zak z rasy joonów : ja już mam
14 lut 21:41
Zak z rasy joonów : sin2x = 0 ⇔ x = kπ
podstawię sobie np . k = 1 czyli otrzymam π
sinπ + cosπ = 1
0 − 1 = 1
−1 = 1
wtf..
14 lut 21:42
ZKS:
Standardowy błąd.
14 lut 21:43
Zak z rasy joonów : wszyscy się na to wrabiają
14 lut 21:44
Tragos: czy obu na pewno sinx + cosx zawsze ≥ 0?
14 lut 21:44
Tragos: oby*
14 lut 21:44
elpe: to jak powinno to wyglądac? sinx + cosx = 1 ?
14 lut 21:46
Zak z rasy joonów : nie. Może być również ujemny.
14 lut 21:46
Zak z rasy joonów : | | π | |
sinx + cosx = √2(sinx + |
| ) |
| | 4 | |
teraz próbujcie
14 lut 21:50
Tragos: | | π | |
x = 2kπ lub x = |
| + 2kπ?  |
| | 2 | |
14 lut 21:52
ZKS:
Jeżeli można to ja też dam.

Rozwiązać równanie:
tg4x = sin8x
14 lut 21:53
Tragos: sinx + cosx = 1
| √2 | | √2 | |
| (sinx + cosx) = |
| itd  |
| 2 | | 2 | |
14 lut 21:56
elpe: a takie cos nie przejdzie?
sin2x=0 2x=t t∊<−1:1>
sint=0 t = kπ k∊ C
2x= kπ
| | kπ | |
rozwiązanie x= |
| k∊C  |
| | 2 | |
14 lut 22:09
ZKS:
Przecież x ∊ R to t nie musi należeć do przedziału <−1 ; 1>.

Sprawdź jaki wynik dostaniesz dla k = 2.
14 lut 22:14
elpe: a ten zapisz powyżej mam z zeszycie gdzie sprawdzała to nauczycielka

haha ale jej wytknę
błąd

to jak powinno to wygladać bo ja to juz nie wiem

moj swiatopoglad runął w gruzach
14 lut 22:20
ZKS:
| | √2 | | √2 | | √2 | |
sinx * |
| + |
| * cosx = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | π | | π | |
( |
| = sin |
| = cos |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | √2 | |
sinxcos |
| + sin |
| cosx = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | √2 | |
sin(x + |
| ) = |
| sinxcosy + sinycosx = sin(x + y) |
| | 4 | | 2 | |
Teraz dokończ.
14 lut 22:26
elpe: podstawić t wyliczyć i cieszyć sie wynikiem
14 lut 22:37