ciągi
metiu: Niech an oznacza ciąg geometryczny o ilorazie q.
a/ ktory wyraz ciagu otrzymamy gdy wyraz a37 pomnożymy przez q2, a ktory gdy podzielimy
a101 przez q5
b/jaką liczbę otrzymamy dzieląc wyraz a55 przez a48
c/przez jaką liczbę trzeba pomnożyć wyraz a22aby otrzymać wyraz a37
14 lut 21:11
krystek: | a37 | | a*q36 | |
| = |
| =a1*q34=a35 |
| q2 | | q2 | |
14 lut 22:35
krystek: analogicznie pozostałe! miało być pomnożymy , zrobione podzielimy
a37*q2=a1*q36*q2=a1*q38=a39
14 lut 22:37
metiu: dobra, dziekuje
14 lut 22:55
14 lut 22:58
metiu: q7 ?
14 lut 23:01
krystek: a ile może być jeszcze? Ja nie wiem !
14 lut 23:02
metiu: no q
7
14 lut 23:03
krystek: Więc po co znak zapytania dajesz? Nie masz wiary w siebie?
14 lut 23:04
zima: 
q
7
c) a
37 = a
22 * q
37−22
a
37 = a
22 * q
15
14 lut 23:05
metiu: Wiara jest najwazniejsza
14 lut 23:07
krystek: a37=a1*q36=a1*q21*q15
a22=a1*q21
14 lut 23:10