| 1 | ||
P = | |(xb − xa)(yc − ya) − (yb − ya)(xc − xa)| | |
| 2 |
Nie wiedziałam
Dzięki wielkie
Rumpek, ten wzór wywodzi się z wyznacznika wektorów i w tej postaci jest nieprzejrzysty i
w dodatku trudny do ogarnięcia tasiemiec. Lepiej wyznacznikiem wektorów to policzyć − w
zasadzie ten sam wzór, tylko bardziej obrazowy sposób − wyjaśnienie tej metody tutaj :
A=(0,0), B=(1,4), C=(5,2)
Liczę współrzędne wektorów
AB→=B−A=[1−0, 4−0]=[1, 4]
AC→=C−A=[5−0, 2−0]=[5, 2]
Wyznacznik wektorów:
d(AB→, AC→)=
| 1 4 |
| 5 2 |
=1*2−4*5=2−20=−18
| 1 | ||
Pole = | |d(AB→, AC→)| | |
| 2 |
| 1 | ||
Pole = | *|−18|=9 | |
| 2 |