sprawdzenie wyniku zadania PILNE
Monika: Znajdź odległość miedzy srodkami okregow x
2+y
2−2x−4y−21=0 i x
2+y
2+6x−8y−100=0. Napisz
równanie prostej przechodzącej przez te środki.
Proszę o sprawdzenie. Wyszedł mi wynik odleglosci miedzy srodkami rowny
√8
Czy jest to wynik poprawny?
Równanie prostej wylicze po prostu ze wzoru.
14 lut 20:43
Monika: hmmm?
14 lut 20:51
ejendi:
mój wynik:
1:(x−1)2+(y−2)2=16
O1(1,2)
2:(x+3)2+(y−4)2=75
O2(−3,4)
O1O2=√20
proszę sprawdź
14 lut 21:09
Monika: Mogłbyś mi wyjaśnić skąd się wzięło r1=16 i r2=17 w równaniach tych okręgów?
14 lut 21:17
ejendi:
1) x2+y2−2x−4y−21=0
x2−2x+1+y2−4y+4−16=0
16=21−5
2) x2+y2+6x−8y−100
x2+6x+9+y2−8y+16−75=0
75=100−25
75 nie 17
14 lut 21:37
Aga1: x2−2x+1−1+y2−4y+4−4−21=0
(x−1)2+((y−2)2−1 −4−21=0
(x−1)2+(y−2)2=27
Wykonujesz taki zabieg : dodajesz 1, aby zastosować wzór skróconego mnożenia i dopisujesz −1.
14 lut 21:49
Aga1: 1+4+21=26 a nie 27.
14 lut 21:49
ejendi:
zgadza się, nie w tą stronę pojechałem, przepraszam!
czyli będzie r12=26, r22=125
ale wspólrzędne środków chyba dobre?
14 lut 22:04
Aga1: x2+y2+6x−8y−100=0
x2+6x+9−9+y2−8y+16−16−100=0
(x+3)2+(y−4)2=125.
14 lut 22:19
Gustlik: Nie trzeba robić wzorami skróconego mnożenia (metoda dłuższa i trudniejsza), są wzory
pozwalające obliczyć współrzędne środka okręgu i promień − wyprowadzenie jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 :
x
2+y
2+Ax+By+C=0
r=
√a2+b2−C, gdy a
2+b
2−C>0
x
2+y
2−2x−4y−21=0
r
1=
√12+22−(−21)=
√26
x
2+y
2+6x−8y−100=0
r
2=
√(−3)2+42−(−100)=
√125=5
√5
Zatem S
1=(1, 2), r
1=
√26, S
2=(−3, 4), r
2=5
√5
Liczę wspołrzędne wektora S
1S
2→=S
2−S
1=[−3−1, 4−2]=[−4, 2]
|S
1S
2|=
√(−4)2+22=
√16+4=
√20=2
√5
Równanie prostej:
| | y2−y1 | | 4−2 | | 2 | | 1 | |
a= |
| = |
| = |
| =− |
| |
| | x2−x1 | | −3−1 | | −4 | | 2 | |
14 lut 23:45