trygonometira
Dominika: Witam dziś mam do rozwiązania 3 krótkie zadanka
A)sinx=2/7 xE(pi/2,pi) olbicz cos2x
B) cosx2/5 xE(3pi/2,2pi) oblicz sin2x
C) tgx= 3/4 xE(pi,3/2pi) oblicz cos2x
Mam dwa wzorki
sin2x=2sinx*cosx
cos2x=cos2x − sin2x = 2cos2x −1 = 1− 2sin2x
w pierwszy przypadek teoretycznie rozwiązałam cos2x=41/49 tylko nie wiem po co podany jest
przedział.
Proszę o odpowiedź
14 lut 20:35
Dominika: ktoś chętny ?
14 lut 20:42
Dominika: hm?
14 lut 20:55
Mila: | | 21 | | √21 | | 21 | | √21 | |
sinx =√ |
| = |
| lub sinx =−√ |
| =− |
| |
| | 25 | | 5 | | 25 | | 5 | |
sin w IV ćwiartce jest ujemny
teraz skorzystaj ze wzoru sin2α= 2sinαcosα
14 lut 23:47