jarke: Basiek jesteś czy nie?
14 lut 20:33
Zak z rasy joonów : wielomiany?
trygonometria?
14 lut 20:34
jarke: pilnuje czy robi zadania

mieliśmy razem robić dwie godziny dziennie, hehe

jeśli o mnie chodzi o jestem na geometrii analitycznej, rzuć jakimś zadankiem na rozgrzewkę
14 lut 20:37
Zak z rasy joonów : ja się zajmuję wielomianami i trygonometrią tylko

Mogę ci dać z wielomianów
14 lut 20:38
jarke: no dobra
14 lut 20:38
elpe: trzy wierzchołki deltoidu ABCD maja wspolrzedne a=(−1;−3) b (1;5) c (6,4) oblicz wspołrzedne 4
14 lut 20:39
jarke: tak wiesz, na poziome rozszerzonej maty
14 lut 20:40
jarke: dobra, próbuję od
elpe
14 lut 20:41
elpe: a ja chętnie wezme cos z trygonometrii
14 lut 20:42
Zak z rasy joonów : elpe proszę :
Oblicz wartość wyrażenia :
sin10o * cos20o * cos40o
14 lut 20:43
Zak z rasy joonów : i z wielomianów dla jarke :
Pierwiastkami wielomianu : x3 + px + q są liczby x1, x2, x3 spełniające warunek :
x1= x2
x3 = x1 − 6
Oblicz log0,5 (p+q)
14 lut 20:44
elpe: no mnoże przez cos10
o ale coś wynik na końcu nie chce mi się ładnie zredukować

haha ale
poczekajmy zerknę jeszcze raz
14 lut 20:54
elpe: czy źle zacząłem ? hah coś mozesz podpowiedzieć
14 lut 20:55
elpe: 2cos100 źle napisałem
14 lut 20:56
rumpek:
| | 8*sin10o*cos10o*cos20o*cos40o | |
sin10o * cos20o * cos40o = |
| = |
| | 8cos10o | |
| | 4*sin20o*cos20o*cos40o | | 2*sin40o*cos40o | |
= |
| = |
| = |
| | 8cos10o | | 8cos10o | |
| | sin80o | | cos10o | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 8cos10o | | 8cos10o | | 8 | |
sin80
o = sin(90
− 10
o) = cos10
o
Robione na szybko więc może być błąd
14 lut 20:57
elpe: ee banalne 8 cos 10
0 bo juz nie wiem

to moja ostateczna decyzja
14 lut 20:58
Święty: Nie ma błędu
rumpek
14 lut 20:59
rumpek:
Święty z reguły pisze do postów "może być błąd" bo zbyt często znaki gubię xD
14 lut 21:00
elpe: a
Jarke chyba wcięło
14 lut 21:00
Święty: log0,5(p+q)=−2 ?
14 lut 21:03
Zak z rasy joonów : Święty
14 lut 21:04
Zak z rasy joonów : teraz zadanie tylko dla
elpe 
Moje ulubione :
sin
2 20
o * sin
2 40
o * sin
2 60
o * sin
2 80
o :
polecenie takie jak wyżej
14 lut 21:05
rumpek:
14 lut 21:07
rumpek: Nie to nie, idę na Robin Hood'a
14 lut 21:07
Święty: Zadanie z deltoidem: D=(7,−1) ?
14 lut 21:11
rumpek: Święty
14 lut 21:11
jarke: nie no... myślałem że mam pomysł, ale delta wyszła ujemna i...

jakaś wskazówka?
14 lut 21:11
jarke: przyszedł
Święty rozwalił każde zadanie... pozdrawiam
14 lut 21:12
Święty: Wykorzystuję nieobecność
Basiek
14 lut 21:15
Godzio: "ja się zajmuję wielomianami i trygonometrią tylko " −− to są obiekty Twoich zainteresowań i
pracy dyplomowej

?
14 lut 21:17
elpe: ja sie poddaje

cieżkie... i to chyba jakiś poziom R+++
14 lut 21:18
rumpek:
dobra na odchodne wskazówki dla
jarke
* deltoid
wyznacz wzór prostej AC oraz BD, następnie wylicz punkt przecięcia tych prostych. Dalej
wystarczy (jak będziemy mieli ten punkt) przyrównać dwie wielkości, możesz wektorowo lub
odległościami od punktu: |BO| = |DO| (osobiście zrobiłem wektorowo) i wchodzi D = (7, −1)
* wielomian
zauważ, że x
1 jest pierwiastkiem podwójnym także:
(x − x
1)
2(x − x
1 + 6) = ...
wymnażasz i przyrównujesz współczynniki do x
3 + px + q, wyjdzie wtedy p i q, podstawiasz pod
logarytm
14 lut 21:21
Zak z rasy joonów : Szanowny
Godziu o pracy dyplomowej jeszcze nie rozmawiajmy

Jest jeszcze dużo czasu
14 lut 21:23
jarke: dzięki
rumpek 
, próbuję zatem ponownie
14 lut 21:25
Zak z rasy joonów : rumpku do zadania z wielomianem proponowałbym równanie :
x
1 + x
1 + x
1 − 6 = 0

o wiele szybciej obliczysz pierwiastki
14 lut 21:27
elpe: a mi pokaż jak to powinno isc

i coś lekko latwiejszego zapodaj
14 lut 21:27
Godzio:
| | cos(A − B) − cos(A + B) | |
sinA * sinB = |
| |
| | 2 | |
Zak jest łatwiejszy sposób na Twoje zadanie niż ten ?
(sin20 * sin80)
2 * (sin40 * sin60)
2
14 lut 21:28
Zak z rasy joonów : Godziu jest
14 lut 21:29
Godzio: W sumie tym moim przekształcenie wiele bym nie zyskał, hmmm
14 lut 21:32
Zak z rasy joonów : Podpowiedź dla
Godzia :
4 * sin(60−α) * sinα * sin(60 + α) = sin3α
Teraz powinieneś dać radę
14 lut 21:33
Godzio:
Jaja se robisz haha

widzę, że jesteś maniakiem trygonometryczno wzorowym
14 lut 21:36
Zak z rasy joonów : Ten wzór to tylko jedna z dróg

Można jeszcze liczbami zespolonymi oraz zabawą wzorami
14 lut 21:37
Basiek : Moja wina, następnym razem się poprawię

.
14 lut 22:59
Kejt: Basiek..co to ma znaczyć? co Ty tu robisz?
14 lut 23:14
Basiek : Tłumaczę się?
14 lut 23:15
Kejt: już..znikaj..a sio
14 lut 23:30
Basiek : "już"

Okeeeej. Używasz złych słów
14 lut 23:31
jarke: Zak rozwiązałem to zadanie z pomocą
rumpka (dzięki

),za x
1 podstawiłem sobie
zmienną pomocniczą 'a' i było łatwiej rozwiązać równanie.
jak byś mógł wytłumaczyć to równanie, które zasugerowałeś: x
1 + x
1 + x
1 − 6 = 0,
bo kombinuję i nic...
a Ty
Basiek odrabiasz dzisiaj cztery godziny
15 lut 13:44
ZKS:
Masz podane że x
1 = x
2 oraz x
3 = x
1 − 6
Ze wzorów Viete'a mamy:
| | −b | |
x1 + x2 + x3 = |
| ⇒ x1 + x1 + x1 − 6 = 0 |
| | a | |
15 lut 13:51
jarke: hmmm, zastanawiałem się nad tym, ale w twierdzenie brzmi, że jeśli funkcja kwadratowa ma dwa
pierwiastki to...
czyli równie dobrze wzory Viete'a mogą mieć zastosowania do wielomianu stopnia dziesiątego?
15 lut 13:55
rumpek: Tak, to akurat przypadek wzorów Viete'a stopnia trzeciego. Wielomianu stopnia dziesiątego
raczej nie spotkasz, już przeżytkiem jest stopień 4 Viete'a
15 lut 13:57
jarke: w podświadomości miałem, że jak wzory Viete'a to tylko wielomian kwadratowy...
dobrze wiedzieć
15 lut 13:59
jarke: to w takim razie mam jeszcze jedno pytanie
jeśli już wzory Viete'a mają zastosowanie w tym wielomianie
to współczynnik a=1 a b=0, tak?
15 lut 14:11
Basiek : 4h?,

Świetnie

I
cześć
15 lut 14:11
ZKS:
Tak.
15 lut 14:12
jarke: hehe, tak cztery godzinqy

siemka

i ten, jak dzisiaj zrobisz sześć godzin, to nie ma że jutro nie

dziennie ≥2h
15 lut 14:15
jarke: dzięki
ZKS
15 lut 14:15
Basiek : Dzień nie ma aż tylu godzin, żebym robiła coś 6h.

Chcę Ci to uświadomić
15 lut 14:16
elpe: no to lepiej zacznij sie uczyc a nie na forum pisać opierdołach

i
cześć wam wszystkim
15 lut 14:17
jarke: w ferie zdarzyło mi się parę razy robić coś ≈6h więc, tak tylko powiedziałem
15 lut 14:18
Basiek : @elpe− też Cię lubię, a teraz nie komentuj mojego zachowania. Ja cierpię na prokrastynację

To nie jest lenistwo i teraz niestety mówię serio

@jarke− ale jeśli właśnie wstałam..., wybieram się jeszcze na angielski dziś, muszę się ubrać,
zjeść obiad i takie tam... Gdzie tu znajdziesz 6h w międzyczasie?
15 lut 14:20
jarke: oj tam oj tam, dwie wystarczą
15 lut 14:23
Pepsi2092: Siemano wszystkim
Basiek jak tam przygotowania do zbliżającej się matury

? Pytam w
szczególności o matmę ?

I wgl jak tam forma psyhiczna ?
15 lut 14:24
rumpek: a ja zapytam się jak tam przygotowania do matury z polskiego

?
15 lut 14:26
Basiek : Hej
Pepsi− kopę lat.

Wiesz, no... ja dopiero zacznę. Ale jestem na dobrej drodze, myślę..., że zacznę

Forma
psychiczna? Średnio. Dalej sobie wmawiam, że mam czas

A Ty?
15 lut 14:27
Pepsi2092: rumpek przygotowania do matury z polskiego się jeszcze nie zaczęły

narazie to praca
jest napisana

a przygotowywać się będziemy tydzień przed

Zrobi się taki kącik na forum i
grupowe przygotowanie
15 lut 14:28
rumpek: praca napisana? na ustną

?
15 lut 14:29
jarke: @rumpek, powoli powoli pracuję nad bibliografią, przecież jest jeszcze tyyyyyyyyle czasu
15 lut 14:30
elpe: rumpek przypomniałeś mi ze nie mam napisanej pracy

tyle że mam latwy temat
15 lut 14:30
Basiek : Boże, czy wszyscy tu są bardziej ogarnięci ode mnie?

Btw. to w ogóle trzeba pisać już teraz? Czy np. można tydzień przed ustną coś napisać (albo i
nie..) iść i tylko powiedzieć?
15 lut 14:31
rumpek: No ja musiałem na styczeń napisać bibliografie i na tym zakończyłem ustną na jakiś czas. Pewnie
prace bede pisał przed matura
15 lut 14:31
jarke: nie trzeba pisać nic, wystarczy że do któregoś tam kwietnia oddasz bibliografię swojej pracy
15 lut 14:32
Basiek : Tak więc zrobię− nie zrobię nic. Jednak mam głupi temat.

Nie umiem tego napisać.
15 lut 14:32
Pepsi2092: Powiem Ci, że u mnie bywają czasami chwilę zwątpienia ale żeby nie popadać w taki obłęd to
sobie czytam rózne posty na forum i się motywuje tym, że są tacy którzy jeszcze całego
materiału nie przerobili i w porównaniu ze mną sa za górami za lasami

Ale tak mi łatwiej

Ogólnie to okładka czerwonej książeczki aksjomatu mieni mi się w oczach

Naprawdę solidny
zbiorek zadań

a jak wpadnę potem w prawdopodobieństwo to raczej będę Was nękał trochę ale
to spokojnie

Akurat zaczeły mi się ferię więc postaram się troszczkę odpocząć

A Ty
Basiek angielskie też roz zdajesz ?
15 lut 14:34
Basiek : Hipotetycznie tak.
15 lut 14:35
Pepsi2092: rumpek Mistrzu

Przecież nie mówię, że sam napisałem

Ale jak ma się ciocię polonistkę
to życie staje się łatwiejsze
15 lut 14:35
rumpek: Skoro powstaje taki off−topic to pytanie: co sądzicie o nowej maturze ustnej z angielskiego?
Jakie widzicie za i przeciw

?
15 lut 14:36
rumpek: Pepsi2092
15 lut 14:36
jarke: za − jak zdajesz rozszerzenie, to nie masz dwóch ustnych
mniej czasu na przygotowanie = czyli prawie jak spotkanie na ulicy z anglikiem i rozmowa
a przeciw, hmmm <myśli>
15 lut 14:37
Pepsi2092: Za to może byc mało argumentów, napewno lepiej mają Ci co rozszerz zdają z anglika

Ale myslę
że może potraktują nas łagodniej bo pierszy rok takie cudo w tej formie więc wiesz
15 lut 14:37
rumpek: według mnie najgorsze jest to, że na każde zadanie przeznaczony jest określony czas, nie to co
było rok temu, że w 15 minutach musiałem zrobić 3 zadania.
15 lut 14:39
Pepsi2092: A Ty
Basiek się nie przejmuj

Angielski to pociśniesz, ja się na fizykę porwałem ale
tylko podstawa więc może też jakoś poleci z górki
15 lut 14:39
Taylor: a zdaje ktoś z Was niemiecki?
15 lut 14:42
Pepsi2092: A u Was była już ta matura wojewódzka, czy nie wiem jak tam ona się zwie ?

Wgl piszecie u
siebie w szkole to cudo ?

Bo ja tutaj ze swiętokrzyskiego dopiero 8 marzec piszemy

Ale w
niektórych już było wczesniej
15 lut 14:42
elpe: ja tak samo pisze 8 marca

hah widzę swojak
15 lut 14:43
jarke: @Pepsi2092 − pierwsze słyszę o maturze wojewódzkiej
15 lut 14:43
jarke: ktoś ze śląskiego, wie którego jest?
15 lut 14:44
rumpek: 8 marca?

pewnie w necie się nie znajdzie

Ciekawe jakie będą dowody
15 lut 14:47
Pepsi2092: elpe a skąd Ty jesteś tak wgl bo ja znam takiego jednego osobnika który używa takiej
ksywki i jak ze świętokrzyskiego to jest jeszcze większe prawdopodobieństwo że to ten
15 lut 14:47
elpe: nie wiem czy sie ujawniać

odpowiem bezpiecznie niedaleko Ostrowca Św.
15 lut 14:49
Pepsi2092: poznańską
rumpek zerkaliśmy i były trochę nieprzyjemne dowody na rozszerzu ale do maja się
dopracuje

a jak będzie świetokrzyska to wrzucę linka
15 lut 14:50
Pepsi2092: 
haha

To ten
elpe 
Tak własnie mi się wydawało
15 lut 14:51
elpe: hahahaha

no nie gadaj
15 lut 14:52
Basiek : Świat jest maaaały

Idę odbębnić moją
jedną godzinę
15 lut 14:54
Pepsi2092: Bardzo mały

Znaczy się nie wiem czy W Ostrowcu są jakieś inne
elpeki ale do Ożarowa do
szkoły nie chodza inne także jak to się potwierdzi to już bankowo
15 lut 14:57
jarke: @
Basiek, mi już leci
druga
15 lut 15:02
Basiek : Oj tam, oj tam....
Ja mam zawsze problem, żeby zacząć

Potem już z górki, tylko tym razem mam dosłownie godzinę.
I ech... tak ciężko mi przerwać leniuchowanie w te ferie.
15 lut 15:03
jarke: ja swoje za bardzo przeleniuchowałem, i teraz dziennie nadrabiam, jak mówiłem w poniedziałek
15 lut 15:04
Basiek : Ciiiiiiiii

Muszę zacząć robić zadania, będę potem
15 lut 15:09
Basiek : Dobra, godzina jest

Teraz przerwa.
15 lut 16:23
elpe: i duzo zrobiłas?
15 lut 16:24
Basiek : Nie.

Hahaha
15 lut 16:33