Określić ekstrema funkcji
Julian: Mam pewne zadanie do rozwiązania
Określić ekstrema funkcji:
f(x,y) = x3 + y3 − 6xy − 48x
Dzięki wielkie z góry !
14 lut 20:30
blaha: zacznij od policzenia pochodnych cząstkowych
14 lut 20:32
Julian: fx' 3x2 + y3 − ...... − 48
14 lut 20:34
blaha: f'x=3x2−6y−48
f'y=3y2−6x
przyrównaj obie pochodne do zera i rozwiąż układ równań
14 lut 20:41
Julian: okej, to wystarczy, dzięki !
14 lut 20:48
blaha: czyli rozumiem, że wiesz co dalej?
14 lut 20:49
Julian: chodziło mi dokładnie o to co mi pokazałeś

z resztą myśle że sobie poradze...
Jeżeli jeszcze o wyjście do "f'x" chodzi... to jakbyś to rozwiązał (x+y)
2 − (x+5y+xy)?
14 lut 21:05
blaha: w sensie pochodną po x z tego?
14 lut 21:10
blaha: f'x=2(x+y)*1−(1+y)
f'x=2x+2y−1−y
f'x=2x+y−1
14 lut 21:12
Julian: f'x tak

, tak jak w poprzednim przykładzie. Dzięki z góry !
14 lut 21:12