?
LUWAMH: Wielomiany W(x)= (x−2)(x+1)(x+2)+x i P(x)= (a+b)x3 + x2+ (a−b)x −4 są równe. Z tego wynika, że:
A) a=1 , b=2
B) a= −1 , b= −2
C) a=−1 , b= 2
D) a=2 , b=−1
14 lut 20:15
zima: wymnóż wielomian w(x) i doprowadź do takiej samej postaci jak P(x).
Potem porównaj współczynniki przy x w tej samej potędze obu wielomianów
14 lut 20:17
rumpek:
***********************
W(x) = (x − 2)(x + 1)(x + 2)
W(x) = (x − 2)(x + 2)(x + 1)
W(x) = (x
2 − 4)(x + 1) =
x3 + x2 − 4x − 4
************************
P(x) = (a + b)x
3 + x
2 + (a − b)x − 4
*************************
Wystarczy porównać współczynniki:
| ⎧ | a + b = 1 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | a − b = − 4 | |
14 lut 20:18