trygonometria
Iga: potrzebuje wskazówki jak można nauczyć się rozwiązywać równania trygonometryczne na początek te
proste. ma ktoś jakieś sprawdzone metody

bo nie idzie mi to

pomocy
14 lut 20:07
Zak z rasy joonów : równania trygonometryczne

Jaki to był piękny dział
14 lut 20:08
Iga: to może masz jakieś szybkie sprawdzone sposoby i pomożesz

?
14 lut 20:11
Zak z rasy joonów : każde równanie jest inne. Nie ma ustalonej metody. Trzeba po prostu przerobić jak najwięcej.
14 lut 20:11
Zak z rasy joonów : zacznij od takiego :
sinx + cosx = 1
i pamiętaj że nie możesz podnieść obustronnie do kwadratu.
14 lut 20:11
Iga: o ja... i juz tutaj nie wiem co zrobić

nie widzę żadnego wzoru wg którego mogłabym
uprościć to.. pomóż proszę
14 lut 20:17
Zak z rasy joonów : hmm no to jeszcze kiedyś wrócimy do tego przykładu.
Pokaż dokładnie z którymi masz problem.
14 lut 20:19
Iga: np z takim sinx=− √32 ?
14 lut 20:21
Zak z rasy joonów : o lewej stronie na chwilę zapominamy

(pamiętamy tylko jaką funkcję rozważaliśmy

)
| | √3 | |
− |
| chcemy zapisać jako sinus jakiegoś kata. |
| | 2 | |
ze wzoru :
sin(−x) = −sinx odczytam pierwszą taką wartość :
| | π | |
−U√3}{2} = −sin60o = sin(−60o) = sin(− |
| ) |
| | 3 | |
druga wartość to oczywiście podstawowy wzór :
| | π | | π | | 4π | |
sinx = sin(π−x) dla x = − |
| otrzymamy sinx = π + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | √3 | | −π | | 4π | |
mamy więc : − |
| = sin |
| v sin |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
wracamy :
| | √3 | | −π | | 4π | |
sinx = − |
| ⇔ sinx = sin |
| + 2kπ v sinx = sin |
| + 2kπ |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
dodałem okres podstawowy sinusa. Teraz opuszczam sinusy.
| | −π | | 4π | |
x = |
| + 2kπ v x = |
| + 2kπ ; k∊ C |
| | 3 | | 3 | |
14 lut 20:29
Iga: już trochę jaśniej ale jeszcze nie do końca

a czy zawsze musze patrzeć na wykresy funkcji
i mniej wiecej zaznaczać sobie te punkty które szukam czy nie?
14 lut 20:39
Zak z rasy joonów : a potrafisz je dostrzeć bez wykresów funkcji?
Jeżeli tak to nie musisz.
Jeżeli nie to niestety musisz.
14 lut 20:45
rumpek:
Zak z rasy joonów
"zacznij od takiego : sinx + cosx = 1 i pamiętaj że nie możesz podnieść obustronnie do
kwadratu."
Niby dlaczego nie można podnieść?
sinx + cosx = 1 / ()2
Dalej normalnie rozwiązujemy lecz przy rozwiązaniu musimy pamiętać o sprawdzeniu rozwiązania,
ponieważ mogliśmy jakieś dołożyć. Przy tym przykładzie będziemy mieli 4 możliwości w
zależności od reszty z dzielenia k przez 4.
14 lut 20:50
Zak z rasy joonów : no niby można podnieść tylko który uczeń będzie pamiętał o tym ze wzięliśmy również rozwiązania
równania :
sinx + cosx = −1
oraz który uczeń odrzuci blednę ?
14 lut 20:52
rumpek: napisałem tylko, że można podnosić lecz trzeba uważać z tym aby nie wprowadzać
ucznia w błąd
14 lut 20:54