matematykaszkolna.pl
trygonometria Iga: potrzebuje wskazówki jak można nauczyć się rozwiązywać równania trygonometryczne na początek te proste. ma ktoś jakieś sprawdzone metody bo nie idzie mi to pomocy emotka
14 lut 20:07
Zak z rasy joonów : równania trygonometryczne emotka Jaki to był piękny dział emotka
14 lut 20:08
Iga: to może masz jakieś szybkie sprawdzone sposoby i pomożesz emotka ?
14 lut 20:11
Zak z rasy joonów : każde równanie jest inne. Nie ma ustalonej metody. Trzeba po prostu przerobić jak najwięcej.
Zak z rasy joonów : zacznij od takiego : sinx + cosx = 1 i pamiętaj że nie możesz podnieść obustronnie do kwadratu.
Iga: o ja... i juz tutaj nie wiem co zrobić nie widzę żadnego wzoru wg którego mogłabym uprościć to.. pomóż proszę
14 lut 20:17
Zak z rasy joonów : hmm no to jeszcze kiedyś wrócimy do tego przykładu. Pokaż dokładnie z którymi masz problem.
14 lut 20:19
Iga: np z takim sinx=− 32 ?
14 lut 20:21
Zak z rasy joonów :
 3 
sinx = −

2 
o lewej stronie na chwilę zapominamy emotka (pamiętamy tylko jaką funkcję rozważaliśmy )
 3 

chcemy zapisać jako sinus jakiegoś kata.
 2 
ze wzoru : sin(−x) = −sinx odczytam pierwszą taką wartość :
 π 
−U3}{2} = −sin60o = sin(−60o) = sin(−

)
 3 
druga wartość to oczywiście podstawowy wzór :
 π π  
sinx = sin(π−x) dla x = −

otrzymamy sinx = π +

=

3 3 3 
 3 −π  
mamy więc : −

= sin

v sin

2 3 3 
wracamy :
 3 −π  
sinx = −

⇔ sinx = sin

+ 2kπ v sinx = sin

+ 2kπ
 2 3 3 
dodałem okres podstawowy sinusa. Teraz opuszczam sinusy.
 −π  
x =

+ 2kπ v x =

+ 2kπ ; k∊ C
 3 3 
14 lut 20:29
Iga: już trochę jaśniej ale jeszcze nie do końca emotka a czy zawsze musze patrzeć na wykresy funkcji i mniej wiecej zaznaczać sobie te punkty które szukam czy nie?
14 lut 20:39
Zak z rasy joonów : a potrafisz je dostrzeć bez wykresów funkcji? Jeżeli tak to nie musisz. Jeżeli nie to niestety musisz.
14 lut 20:45
rumpek: Zak z rasy joonów "zacznij od takiego : sinx + cosx = 1 i pamiętaj że nie możesz podnieść obustronnie do kwadratu." Niby dlaczego nie można podnieść? sinx + cosx = 1 / ()2 Dalej normalnie rozwiązujemy lecz przy rozwiązaniu musimy pamiętać o sprawdzeniu rozwiązania, ponieważ mogliśmy jakieś dołożyć. Przy tym przykładzie będziemy mieli 4 możliwości w zależności od reszty z dzielenia k przez 4.
14 lut 20:50
Zak z rasy joonów : no niby można podnieść tylko który uczeń będzie pamiętał o tym ze wzięliśmy również rozwiązania równania : sinx + cosx = −1 oraz który uczeń odrzuci blednę ?
14 lut 20:52
rumpek: napisałem tylko, że można podnosić lecz trzeba uważać z tym aby nie wprowadzać ucznia w błąd emotka
14 lut 20:54