zad. z treścią
zima: Do zbiornika o poj. 700 m
3 mozna doprowadzić wodę 2 rurami. W ciągu jednej godz. pierwsza
rura dostarcza do zbiornika o 5 m
3 wody więcej niz druga rura. Czas napełniania zbiornika
tylko pierwszą rurą jest o 16 godz. krótszy od czasu napełniania tego zbiornika tylko drugą
rurą. Oblicz w ciągu ilu godzin pusty zbiornik będzie napełniony, jesli woda będzie
doprowadzana przez obie rury jednocześnie.
Pomóżcie proszę, bo brak mi pomysłu jak to rozwiązać.
14 lut 20:02
zima: up!
14 lut 21:36
Aga1: Masz odp.?
14 lut 22:05
Mila:
t −16 czas napełniania zbiornika przez I rurę o prędkości (v+5) metrów
sześciennych na godzinę
t czas napełniania zbiornika przez II rurę o prędkości v metrów
sześciennych na godzinę
(t−16) *(v+5) =700
v*t =700
14 lut 22:09
Aga1: Jeszcze nie będzie odpowiedzi na postawione pytanie.
14 lut 22:12
zima: tak, ale w ten sposób obliczę jedynie, ile czasu zajmie napełnianie zbiornika przez każdą z
rur. A przez obie rury razem?
14 lut 22:14
krystek: I kran ilość wody w godz x+5 : czas y
II kran w godzinie x : czas y+16
i wylicz czas i prędkość napełniania oddzielnie
(x+5)*y=700
x(y+16)=700
a potem z sumujesz prędkości i otrzymasz czas napełniania
14 lut 22:15
Mila: Najpierw oblicz i podaj mi odpowiedź.
14 lut 22:15
zima: równanie kwadratowe z układu to: t
2−16t−2240=0
Δ=9216
t
1=−40(fałsz), t
2=56
czyli pierwsza ryra napełni zbiornik w 56h, a druga w 40ha
a ile czasu obie razem?
14 lut 22:20
Aga1: Po rozwiązaniu tego układu trzeba ułożyć jeszcze jedno równanie.
14 lut 22:22
zima: krystek sumując prędkości otrzymam czas?
14 lut 22:22
zima: Aga1 domyślam się, że to jeszcze nie koniec. Tylko jak ułożyć to równanie
14 lut 22:24
Mila: 700:56=
700: 40 =
dalej pomyśl.
14 lut 22:26
krystek: Ile w godzinie wlewa pierwsza ile druga dodajesz i i masz V wlewania
Tak jak w fizyce : droga =Prędkość * czas s=V*t
to tutaj Prędkośc * czas = pojemność zbiornika
14 lut 22:26
krystek: Miało być wyliczysz czas napełniania −skrót myślowy .Przepraszam
14 lut 22:28
Aga1: z− czas napełniania zbiornika przez obie rury jednocześnie
14 lut 22:28
ejendi:
R1=5+R2
t2={700}{R2}
t2−t1=16
16R2
2+80R2−3500=0
R2=12,5
R1=17,5
| | 700 | |
t(R1R2)= |
| =23,33333333 |
| | 12,5+17,5 | |
14 lut 22:33
14 lut 22:36
Mila: Zima oblicz co ci poleciłam. Sposoby Agi i Ejendi są dobre, ale mam prostszy.
14 lut 22:36
zima: OK już łapię
| | 2 | |
więc z = 23 |
| h = 23h20'
|
| | 3 | |
Dzięki wszystkim za pomoc
14 lut 22:42
pigor: lub tak : x−16,x ,
y=? − nieznane czasy napełniania zbiornika oddzielnie i przez
obie rury odpowiednio ,
to z warunków zadania :
| 700 | | 700 | | 140 | | 140 | |
| = |
| +5 /:5 ⇒ |
| = |
| +1 ⇒ x2−16x−140*16=0 ⇒ |
| x−16 | | x | | x−16 | | x | |
| | 16+96 | |
√Δ=96 i x= |
| = 56 [h] i x−16=40[h] , zatem |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 56*40 | | 32*70 | | 70 | | 1 | |
| + |
| = |
| ⇒ y= |
| = |
| = |
| = = 23 |
| = |
| 56 | | 40 | | y | | 56+40 | | 32*3 | | 3 | | 3 | |
=
23h20' − szukany
czas . ...
14 lut 22:42
zima: Mila podoba mi się pomysł z prostszym sposobem!
700:56=12,5
700:40=17,5
co dalej?
14 lut 22:44
Mila: 12,5+17,5 = 30 wydajność obu rur na godzinę, licz dalej, na pewno potrafisz, bo widziałam, że
pięknie zrobiłaś zadanie z logarytmem.
14 lut 22:46
zima: 700:30 = 23,(3) = 23h20'
Faktycznie
genialnie proste


Dzięki
Mila za oświecenie.

Po prostu bardzo nie lubię takich zadań.
14 lut 22:54
Aga1: pigor, podobają mi się Twoje sposoby rozwiązywania zadań (poziomo , a nie pionowo)
14 lut 22:54
Mila: Uśmiech dla wszystkich
14 lut 23:02
pigor: ,
Aga ja po prostu inaczej ...

nie umiem , polecam taki sposób (na maturze zwłaszcza)
, jest bardzo praktyczny, bo więcej ... ogarniam , no i ile miejsca (papieru ...

oszczędzam ; pozdrawiam
14 lut 23:10
krystek: Tylko ,dla osób mających trudności ze zrozumieniem tego typu zadań ,dobry jest analityczny
sposób.
Pozdrawiam.
14 lut 23:14
Aga1: Hej, powiem Ci szczerze, że nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim sposobem rozwiązywania
zadań.
14 lut 23:18
Aga1: Na forum zaglądają ludzie nie tylko ci , którzy mają kłopoty z matematyką.
14 lut 23:20
krystek: Ale jest logiczny i poprawny! A wszystko zależy od treści !
14 lut 23:21
krystek: Ależ oczywiście! Zgadzam się z Tobą !
14 lut 23:22
Aga1: krystek ja też rozwiązuję tego typu zadania jak to,tak jak Ty..
14 lut 23:25