Obliczanie pochodnych
Olcia: Potrafi ktoś policzyć pochodną
f'(x)=(√x+1)(1/√x −1) =

Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
14 lut 19:45
student: bardzo prosty przykład wystarczy rozpisać ze wzoru na mnożenie dwóch funkcji powoli rozłożyć
wynik mi wyszedł taki
√x−1+1/2x−2
14 lut 20:23
Olcia: Mi wyszedł inny wynik
−x−1 / 2x√x
14 lut 21:48
St.: | | 1 | | 1 | | 2x−3 | |
f'x= |
| *( |
| )+(√x+1)*( |
| ) |
| | √x+1 | | √x−1 | | (√x−1)(x−1) | |
14 lut 21:58
Olcia: | 1 | | 1 | | 1 | |
| *( |
| −1)+(√x+1)*(− |
| ) |
| 2√x | | √x | | 2√x3 | |
ten ostatni ułamek to tam jest − 1 przez 2*pierwiastek z x do 3.
14 lut 22:05
Olcia: Czy czasem nie tak
| | −x−1 | |
i odpowiedz w ksiażce mam |
| |
| | 2x√x | |
14 lut 22:07