Do wykresu funkcji wykładniczej f(x)=a^x należy punkt A.
Tomek: Naszkicuj wykres funkcji g i wyznacz wartość parametru m , dla których równanie g(x)=m ma
dokładnie jedno rozwiązanie.
A(2log3;9), g(x)=|f(x+1)−3|
14 lut 19:30
Mila: Czy dobrze zapisałeś wsp punktu A?
14 lut 22:23
zima: czyli f(x) = 10x
a funkcja g(x) = |10x+1−3| − czyli przesuwamy wykres f(x) o wektor [−1,−3] a potem wartość
bezwzgl. z y
Wg mnie odpowiedzią jest: mε{0}u(3,+∞)
14 lut 22:33
Mila: f(x) dobrze, dalej nie liczyłam.
14 lut 22:37
Moni:

Te współrzędne są źle ponieważ powinno być A(2log
23;9)
więc f(x)= 2
x ponieważ 9=a
log29 a warto pamiętać , że a
log2b=b
więc 9=2
log29 tak a=2.
g(x)=|2
x+1−3|
Jedno rozwiązanie występuje dla m∊{0}∪(3;+
∞).s
28 lut 20:31