Określ wzajemne położenie prostej L i okręgu o, jesli: (okrąg i koło w układzie
Patrycja: Określ wzajemne położenie prostej L i okręgu o, jesli: (okrąg i koło w układzie współrzędnych)
a)o: x*2 + y*2 +4x + 6y+8=0 l:y= −5/3x − 5
14 lut 19:28
Huckleberry:
Żeby zrobić to zadanie musisz:
1) obliczyć odległość środka okręgu od prostej l korzystając ze wzoru
A i B to są wspołczynniki liczbowe rownania prostej w postaci ogólnej czyli to równanie
prostej które masz w zadaniu zamieniasz na rownanie w postaci ogolnej. X
S i Y
S to
wspołrzędne środka okręgu i w zadaniu tez musisz zamienic to rownanie okręgu na postac
kanoniczną C to to wspołczynnik liczbowy rownania ogolnego twojej prostej.
2) Jak juz zrobisz część punktu 1 tzn okreslisz rownanie ogolne prostej i zamienisz postac
ogolna rownania okręgu na postac kanoniczną czyli (x−a)
2+(y−b)
2=r
2 to teraz podstawiasz
dane do wzoru na odległosc d i loczysz to d.
3) teraz pozostaje pytanie jak okreslic połozenie na podstawie tego co policzyłaś porownujesz
to z długoscią promienia okręgu pamietaj ze jak odczytasz go z rownania okręgu postaci
kanonicznej to nie jest r
2 tylko
√r jezeli d=r to prosta jest styczną danego okręgu−ma 1
punkt wspolny z okręgiem
d<r prosta jest sieczną okregu(ma z nim dwa punkty wspolne)
d>r prosta jest zewnętrzna−nie ma punktów wspolnych z okręgiem.
14 lut 20:31
Aga1: lub
rozwiązać układ równań
x
2+y
2+4x+6y+8=0
Do pierwszego równania podstawić za y
Otrzymasz równanie kwadratowe i jeśli
Δ>0 to prosta z okręgiem ma dwa punkty wspólne, jeśli Δ=0 to jest jeden punkt wspólny,
natomiast gdy Δ<0 to nie ma punktów wspólnych.
Lub po prostu narysować okrąg S=(−2,−3), r=
√5
Prosta przechodzi przez punkty (0,−5) i (−3,0)
15 lut 10:37
Aga1:
15 lut 10:43