nie wiem jakim wzorem
DZIADZIA: log5−log3+log6=...
14 lut 19:20
DZIADZIA: log5=12?
log3+log6=log18?
14 lut 19:23
pomagacz:
log(x) + log(y) = log(x*y)
| | x | |
log(x) − log(y) = log( |
| )
|
| | y | |
pamiętaj o kolejności działań
14 lut 19:26
DZIADZIA: tak też robie ale poprawna odp to =1
14 lut 19:28
DZIADZIA: i wie ktoś ocb?
14 lut 19:33
Aga1:
Możesz przestawić
log5+log6−log3
log5+log6=log(5*6)=log30
| | 30 | |
log30−log3=log |
| =log10=1 |
| | 3 | |
14 lut 19:39
Tragos: | | 5 | | 5*6 | |
log5 − log3 + log6 = log |
| + log6 = log |
| = log10 = 1 |
| | 3 | | 3 | |
14 lut 19:39
14 lut 19:41
DZIADZIA: Tragos a dlaczego najpierw odejmujesz?
14 lut 19:42
DZIADZIA: ach ta matma
14 lut 19:43
Aga1: Jeśli w przykładzie jest dodawanie i odejmowanie to wykonujemy po kolei od lewej do prawej lub
przestawiamy.
14 lut 19:45
DZIADZIA: dziękuje
14 lut 19:49
Iwona: Witam ile wynosi 27−1/3 w sensie 27 do potęgi minus jedna trzecia
14 lut 22:50
krystek: 27=33
14 lut 22:52
Tragos: | | 1 | | 1 | | 1 | |
27−1/3 = |
| = |
| = |
| |
| | 271/3 | | 3√27 | | 3 | |
14 lut 22:52
14 lut 22:55
Iwona: dzięki, jakoś do tego doszłam
14 lut 23:53
Iwona: a ponieważ sporo wysiłku mnie to kosztowało może pomożecie w innych zadaniach?
14 lut 23:54
Zak z rasy joonów : wielomiany?
trygonometria?
14 lut 23:55
Iwona: logarytmy i jeszcze jakieś tam inne
14 lut 23:55
Iwona: ogólnie liceum semestr pierwszy
14 lut 23:56
Zak z rasy joonów : od bidy daj.
14 lut 23:56
Iwona: 3 log3 + 2 log2 − log6=
14 lut 23:57
Zak z rasy joonów : | | 27 * 4 | |
log 27 + log 4 − log 6 = log |
| = log 18 |
| | 6 | |
14 lut 23:58
Iwona: jesteś niesamowity
15 lut 00:00
Iwona: a mam takie zadanie: rozwiąż równania i nierówności 2x − 4 =10 tylko przed znakiem równości to
jest jakby w module, nie nawias tylko proste kreski
15 lut 00:03
Zak z rasy joonów : |2x−4| = 10
2|x−2| = 10
|x−2| = 5
x −2 = 5 v x − 2 = −5
x = 7 v x = −3
15 lut 00:04
Iwona: 5x − 6 ≥ 4
15 lut 00:04
Zak z rasy joonów : 5x − 6 ≥ 4
5x ≥ 10
x ≥ 2
15 lut 00:05
Iwona: to też było w tym module
15 lut 00:07
Zak z rasy joonów : |5x−6| ≥ 4
5x − 6 ≥ 4 v 5x − 6 ≤ −4
5x ≥ 10 v 5x ≤ 2
x ≥ 2 v x ≤ 0,4
x ∊ (−∞;0,4> suma <2;+∞)
15 lut 00:09
Iwona: 3x + 8 jest mniejsze niż 2 ( też w tym module)
15 lut 00:10
Artur z miasta Neptuna:
|3x+8|<2
−2<3x+8<2
−2<3x+8
⋀ 3x+8<2
15 lut 00:13
Zak z rasy joonów : |3x+8| < 2
3x + 8 < 2 ∧ 3x + 8 > −2
3x < −6 ∧ 3x > −10
15 lut 00:13
Iwona: 2 modul 5 + 3x moduł =4
15 lut 00:14
Iwona: a co oznaczają te daszki ⋀ i⋁ ?
15 lut 00:17
Iwona: 4 − 5x jest większe niż 6 (w module oczywiście)
15 lut 00:18
Zak z rasy joonów : 2|5+3x| = 4
|5+3x| = 2
5 + 3x = 2 v 5 + 3x = −2
3x = −2 v 3x = −7
15 lut 00:19
Zak z rasy joonów : |4 − 5x| > 6
4 − 5x > 6 v 4 − 5x < − 6
−5x > 2 v −5x < −10
| | 2 | |
x ∊ (− ∞;− |
| ) suma (2 ; + ∞) |
| | 5 | |
15 lut 00:21
Iwona: dzięki! a jeszcze coś ze zbiorami mogę wrzucić?
15 lut 00:22
Zak z rasy joonów : zbiory są straszne
15 lut 00:24
Iwona: 7 + 2x ≤ 4
15 lut 00:25
Iwona: to modulik jeszcze jeden
15 lut 00:25
Zak z rasy joonów : |7+2x| ≤ 4
7 + 2x ≤ 4 ∧ 7 + 2x ≥ −4
2x ≤ −3 ∧ 2x ≥ −11
x ≤ −1,5 ∧ x ≥ −5,5
x ∊ <−5,5 ; −1,5>
15 lut 00:27
Iwona: ze zbiorów mam takie: B = ∫ −3, −2, −1, 0∫ i trzeba wyznaczyć A∪B ; A∩B ; A / B ; B / A ; ta
kreska jest w drugą stronę ale nie wiem jak się ją robi
15 lut 00:29
Zak z rasy joonów : to jest operator. Symbol używany w całkowaniu.
15 lut 00:30
Zak z rasy joonów : zakładam ze chodzi ci o { oraz o }
15 lut 00:30
Aga1: Podaj zbiór A.
15 lut 00:32
Iwona: tak właśnie
15 lut 00:32
Zak z rasy joonów : to też
15 lut 00:33
Zak z rasy joonów : dobra
Aga1 sie tobą zajmie

Ja idę troszkę podexpić poki xD
15 lut 00:33
Artur z miasta Neptuna:
⋀ oznacza 'i' czyli oba równania/nierówności MUSZĄ być jednocześnie spełnione (bierzesz
część wspólną z wyników cząstkowych)
∨ oznacza 'lub' czyli przynajmniej jedno z tych równań/nierówności musi być spełnione
(bierzesz sumę z wyników cząstkowych)
15 lut 00:33
Iwona: A = x : x należy do N i −2 ∠ x ≤ 4
15 lut 00:34
Iwona: Dzięki wielkie

!
15 lut 00:35
Artur z miasta Neptuna:
skoro x∊N to x = 0,1,2,3,4,5 .....
skoro x≤4 to w takim razie x = 0,1,2,3 i 4
15 lut 00:36
Iwona: A∪B ; A∩B ; A / B ; B / A czyli w odpowiedzi na wyznaczenie tych A i B mam wpisać tylko to co
napisałeś?
15 lut 00:38
Artur z miasta Neptuna:
a zbiór B jak wygląda? bo podałaś tylko A.
15 lut 00:39
Iwona: wcześniej jest B
15 lut 00:40
Iwona: ze zbiorów mam takie: B = ∫ −3, −2, −1, 0∫ i trzeba wyznaczyć A∪B ; A∩B ; A / B ; B / A ; ta
kreska jest w drugą stronę ale nie wiem jak się ją robi
15 lut 00:41
Iwona: I tam są te klamry nie operatory całkowania
15 lut 00:41
Artur z miasta Neptuna: a sorki było wyżej.
to co napisałem to pokazałem jakie elementy są w zbiorze A
jakie są w B już masz
A∪B −−− oznacza sumę czyli bierzesz wszystko ze zbioru A i ze zbioru B
A∩B −−− oznacza część wspólną czyli bierzesz tylko to co jest zarówno w A jak i w B
A / B −−− oznacza 'A minus B' czyli bierzesz to co jest w A, ale bez tych elementów które są w
B (czyli będzie {1,2,3,4})
B / A −−− oznacza 'B minus A' czyli bierzesz to co jest w B, ale bez tych elementów które są w
A
15 lut 00:42
Iwona: a mógłbyś mi to jakoś napisać? że np: A∪B to ......
15 lut 00:46
maciejm: a może sama koleżanka trochę ppmyśli co?
15 lut 00:49
Iwona: czyli −3, −2 ,−1, 0 1, ,2 ,3 ,4 tak? do pierwszego?
15 lut 00:52
Iwona: ciężko z myśleniem bo mam 10 letnią przerwę w matematyce a prace pomagam pisać bratu na jutro
15 lut 00:54
Iwona: drugi to tylko 0?
15 lut 00:56
Iwona: trzeci 1, 2, 3, 4?
15 lut 00:57
Artur z miasta Neptuna:
tak
tak
i tak
a ostatni analogicznie do trzeciego
15 lut 00:58
Iwona: czwarty −3, −2, −1?
15 lut 00:58
maciejm: tak
15 lut 00:59
Iwona: widzę, że maci mnie dosyć. Jeszcze raz dziękuję !
15 lut 00:59
Chillout: wszystko co napisałaś do tej pory się zgadza
15 lut 01:05
Iwona: a w przypadku gdy A=(−∞; −2) ∪ ∠5; ∞) B= ∠ 0;8)
15 lut 01:16
Iwona: i jeszcze trzeba zaznaczyć to na osi liczbowej
15 lut 01:17
Iwona: to A∪B (−∞; −2) i ∠0;∞) ?
15 lut 01:21
Iwona: A∩B ∠5;8) ?
15 lut 01:22
Iwona: A/B (−∞;−2) i (9;∞) ?
15 lut 01:26
Iwona: B/A (0; 4) ?
15 lut 01:27
Jolanta: dobrze tak jak przedtem tylko nie i , ma być v
15 lut 01:28
Iwona: dziękuję bardzo!
15 lut 01:38
Iwona: a jak to zaznaczyć na osi liczbowej? wiesz może ?
15 lut 01:39
Jolanta: A v B miałam na myśli zrób tam v godz1:21
mnożenie dobrze
B\A=<0,5)
15 lut 01:40
Iwona: ok
15 lut 01:42
Iwona: a ile jest (−0,2) do potęgi −2
15 lut 01:44
Jolanta:

Zaznaczyłam zbiory reszte dasz radę A ma część wspólną z B podpisz raz poza B ,
15 lut 01:47
Jolanta: potęga minus to masz ułamek z 1 w liczniku
w ułamku bedzie dwrotność ułamka do potęgi
| | −2 | | −10 | | 100 | |
( |
| )−2=( |
| )2= |
| =25 |
| | 10 | | 2 | | 4 | |
15 lut 01:52
Iwona: super, dzięki

!
15 lut 01:54
Jolanta: Jwona a te działania na zbiorach to narysuj tak jak ja tylko do kazdego działania zrób rysunek
izaznacz innym kolorem wynik
15 lut 01:56
Jolanta: pamietaj że jeżeli masz nawias < to czarna kropka a jeżeli ) to pusta
15 lut 01:58