Obliczyć: i^2, i^3, i^4
Marta: Obliczyć: i2, i3, i4 oraz iloczyn i iloraz liczb: z1=2x−iy, z2=x+3iy
14 lut 19:20
pomagacz:
i =
√−1
i
2 = −1
i
3 = ...
z
1 = a
1 + iy
1
z
2 = a
2 + iy
2
z
1 * z
2 = (a
1 + iy
1)(a
2 + iy
2) = a
1a
2 + ia
1y
2 + ia
2y
1 − y
1y
2
| z1 | | a1 + iy1 | | a2 − iy2 | |
| = |
| * |
| = ... |
| z2 | | a2 + iy2 | | a2 − iy2 | |
14 lut 19:33
Marta: 'pomagacz' możesz rozpisać to dokładnie z tłumaczeniem krok po kroku? Potrzebuję to na egzamin.
Z góry dziękuję.
14 lut 19:46
Monika: Wydaje mi się, że to będzie tak:
i=√−1
i2=−1
i3=−1{−1}
i4=1
z1*z2= (2x−iy)*(x+3iy)= 2x2+6xiy−xiy−3(iy)2=2x2+i5xy−i23y2
z1/z2=(2x−iy)/(x+3iy)=2x2−i5xy−i23y2/x2−i26y2
Powiedzcie mi czy dobrze myślę?
14 lut 20:45
pomagacz:
| 2x − iy | | x − 3iy | | 2x2 − 6ixy − ixy − y2 | |
| * |
| = |
| =
|
| x + 3iy | | x − 3iy | | x2 + 9y2 | |
| | 2x2 − y2 − 7ixy | |
= |
|
|
| | x2 + 9y2 | |
(2x − iy)(x + 3iy) = 2x
2 + 6ixy − ixy + 3y
2 = 2x
2 + 3y
2 + 5ixy
tak mniej więcej to powinno wyglądać
14 lut 23:13