Głupie zadanie z prawdopodobieństwa.
Sławek.: Witam!
Mam problem z takim zadankiem.
Rzucamy raz trzema kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo że na żadnej kostce nie
wypadną cztery oczka lub na wszystkich kostkach wypadnie ta sama lczba oczek ?
a więc liczę p(a) i wychodzi mi 125/216
liczę p(b) i wychodzi mi 5/216
a mam policzyć p(a∪b)
wzór jest taki: p(a∪b) = p(a) +p(b) − p(a∩b)
więc liczę. 125/216 + 5/216 − (125/216x5−216) i w tym nawiasie coś się psuje bo za chiny nie
chce wyjść normalna liczba.
14 lut 19:18
Basia:
A − różne od 4
B − takie same
A∩B takie sama i ≠4 (czyli same 1 lub same 2 itd.3,5 lub 6)
a
| | 6 | |
P(B) = |
| (bo same 1,2,3,4,5,6) |
| | 63 | |
14 lut 19:23
Sławek.: przyznam się szczerze, że dalej nie rozumiem.
14 lut 19:31
Sławek.: nikt nie jest w stanie pomóc?
14 lut 19:41
Sławek.: hmm? ;>
14 lut 19:46
Mila: |A∩B|={(1,1,1),(2,2,2),(3,3,3),(5,5,5),(6,6,6)} na żadnej kostce nie ma 4 i na wszystkich
kostkach ta sama liczba oczek.
14 lut 21:25