Znajdź pierwiastki równania kwadratowego
Marta: Proszę o wyliczenia obu pierwiastki równania: 2x2−2x+5=0 z wyjaśnieniem co i jak.
14 lut 19:17
14 lut 19:19
Marta: Z liczenia delty wychodzi, że nie ma pierwiastków, a muszą wyjść 2. Dlatego proszę o pomoc w
wyliczeniu.
14 lut 19:21
Zak z rasy joonów : Δ = 4 − 40 = −36
√Δ = {6i;−6i}
14 lut 19:22
BLAZEJ_505: Δ=b2−4ac
Δ=4−40
Δ=−36 brak rozwiązań
14 lut 19:23
Marta: "Zak z rasy joonów" możesz dokładniej rozpisać to rozwiązanie? Chodzi mi też o opis słowny i
muszą wyjść 2 pierwiastki!
14 lut 19:25
Zak z rasy joonów : a co tu rozpisywać. To są zupełne podstawy liczb zespolonych. Liczysz zupełnie jak w przypadku
liczb rzeczywistych tylko :
√−a = i√a
nic więcej.
14 lut 19:29
Marta: "Zak z rasy joonów" jak ktoś nie zna podstaw liczb zespolonych to dla niego nie jest to
zupełnie proste.
14 lut 19:52
Zak z rasy joonów : ale zakładam ze wzory na deltę i pierwiastki znasz

całkowitą podstawą jest :
i
2 = −1 i jestem pewien że to znasz

−36 = i
2*36
√−36 =
√i2 * 36 =
√i2 *
√36 = 6i
i wstawiasz to do wzoru na pierwiastki.
14 lut 19:54
Marta: Teraz już rozumiem

Dziękuję bardzo za pomoc
14 lut 19:59