Maturzysto wykaż się! :>
Święty: Witam. Zamieszczam arkusz z materiału rozszerzonego z matematyki dla maturzystów (i nie
tylko!). Podawajcie swoje rozwiązania/odpowiedzi, bo nie posiadam do tego prawidłowych
rozwiązań, a nie wiem czy dobrze zrobiłem. Dobrze wiecie, że to idealna sytuacja aby się
wykazać

1. (5 pkt) W zbiorze <0,2π> rozwiąż równanie: |(3−x)
2*sinx|=sinx
2. (7 pkt) Pole P pewnego trójkąta można obliczyć ze wzoru P=d
2−(e−f)
2 gdzie d, e, f
oznaczają długości boków trójkąta. Oblicz cosinus kąta leżącego naprzeciw boku długości d.
3. (6 pkt) Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków (niekoniecznie różnych)
równania −x
2−(m−1)x−m
2+5m−4=0 przyjmuje wartość największą? Wyznacz tę wartość.
| | log8 | | 1 | |
4. (4 pkt) Wiedząc, że a= |
| i b= |
| oblicz wartość wyrażenia |
| | log81 | | log64 | |
16
3b+27
4a . Wynik podaj w najprostszej postaci.
5. (6 pkt) Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy
√2 .
Oblicz długość promienia koła wpisanego w ten trójkąt.
6. (4 pkt) Wykaż, że w szkole liczącej 577 uczniów istnieje para uczniów mająca takie same
inicjały. Przyjmij, że alfabet liczy 24 litery, a inicjały to dwuelementowy ciąg pierwszych
liter imienia i nazwiska.
7. (4 pkt) Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne x, y spełniają
równanie: x−y=|y|−|x|
8. (3 pkt) Wykaż, że w trójkącie długość środkowej poprowadzonej do pewnego boku jest mniejsza
od połowy sumy długości dwóch pozostałych boków tego trójkąta.
9. (4 pkt) Jest 60 pytań egzaminacyjnych. Student losuje 3 pytania. Aby zdać trzeba
odpowiedzieć poprawnie na co najmniej 2 pytania. Student zna poprawne odpowiedzi na dokładnie
40 pytań. Czy prawdopodobieństwo, że student zda egzamin jest większe od 0,75? Odpowiedź
uzasadnij.
10. (7 pkt) Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny, którego dłuższa podstawa ma długość
10 cm. Przekątna tego trapezu ma długość 8 cm i jest prostopadła do ramienia. Wszystkie
krawędzie boczne ostrosłupa mają długość 13 cm. Oblicz objętość ostrosłupa.
Zwróćcie uwagę na 6 i 8. Osobiście zadania z wykazywaniem muszę jeszcze doszlifować

Miłego trzaskania zadanek!
14 lut 18:59
rumpek: Podać odpowiedzi

?
14 lut 19:00
Święty: Jak masz to dawaj
14 lut 19:01
rumpek: Widzę, że kilka arkuszy połączonych

Trzeba będzie przejrzeć zeszyt
14 lut 19:03
rumpek:
Zadanie 1
{0, π, 2π, 2}
Zadanie 2
Zadanie 3
Największa dla m = 4 wynosi 9
Zadanie 4
612
zaraz znajde reszte
14 lut 19:07
Święty: Arkusz znalazłem na necie, bez odpowiedzi. Dobrze by było wiedzieć czy moje rozwiązania są
prawidłowe, a przy okazji ktoś może siebie sprawdzi
14 lut 19:07
rumpek: Cały ten "arkusz" to połączenie zadań z Pazdro + jakieś z neta i nie mam do tych z neta
odpowiedzi

Zadanie 9
| | | | | | | |
|A| = C403 + C402 * C201 = | + | * | = ... |
| | | | |
14 lut 19:16
rumpek:
Zadanie 10
V = 122,88 [cm3]
14 lut 19:17
Święty: A masz pomysł na zadania z wykazywaniem?
14 lut 19:20
rumpek:
Zadanie 5 (nie mam odpowiedzi)
a
1 − pierwszy wyraz ciągu
a
2 = a
1 + r − drugi wyraz ciągu
a
3 = a
1 + 2r − trzeci wyraz ciągu
1
o
(a
1)
2 + (a
2)
2 = (a
3)
2
(a
1)
2 + (a
1 + r)
2 = (a
1 + 2r)
2
a
12 + (a
1 +
√2)
2 = (a
1 + 2
√2)
2
a
12 + a
12 + 2
√2a
1 + 2 = a
12 + 4
√2a
1 + 8
2a
12 + 2
√2a
1 + 2 = a
12 + 4
√2a
1 + 8
a
12 − 2
√2a
1 − 6 = 0
t = a
1, t > 0
t
2 − 2
√2t − 6 = 0
Δ
t = 8 + 24 = 32 ⇒
√Δt = 4
√2
| | 2√2 + 4√2 | | 6√2 | |
t2 = |
| = |
| = 3√2 |
| | 2 | | 2 | |
boki trójkąta to: 3
√2, 4
√2, 5
√2
I teraz żeby obliczyć promień wpisany to: trzeba znać połowę obwodu:
(L = 3
√2 + 4
√2 + 5
√2 = 12
√2 ⇒ p = 6
√2)
i pole.
Jako że jest to trójkąt prostokątny to z polem problemów nie powinno być
P = 6
√2
dalej już prosto
(sprawdzić tylko trzeba czy w liczeniu wszystko ok xD)
14 lut 19:27
rumpek: Odnośnie zadań na wykazywanie to w tym zadaniu 8 wystarczy skorzystać z nierówności
trójkąta, teraz tylko myślę nad tym zadaniem z osobami.
14 lut 19:29
Święty: Odnośnie zadania 5
P=12
14 lut 19:31
rumpek: No wiadomo, że jakbym nie pomyliłbym się w zadaniu to niebyłym sobą

P = 3
√2 * 2
√2 = 6 *
√4 = 6 * 2 = 12
14 lut 19:32
rumpek: W sumie to zadanie z osobami jest banalne
14 lut 19:33
rumpek:
Zadanie 6.
Inicjały tworzymy przez pierwsze litery, naturalnie mogą się powtarzać, np.: Adamiak Adam (AA)
itp.
Zatem wariacje z powtórzeniami:
W242 = 242 = 24 * 24 = 576
Zatem możemy utworzyć 576 różnych inicjałów dla każdego ucznia, jednakże szkoła liczy o jednego
ucznia więcej (577), czyli któremuś uczniowi na pewno powtórzą się inicjały.
c.n.u.
14 lut 19:38
Święty: Oj tam, oj tam, pokaż jak je rozkminić
14 lut 19:39
Święty: Faktycznie

Dzieki za pomoc
14 lut 19:40
Święty: Maturalnych zmagań ciąg dalszy. Ma ktoś odpowiedzi do skonfrontowania?
rumpek?
1. (5 pkt) Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji
| | √−x2+3x+4−2 | |
y= |
|
|
| | √x3−2x2+3x−6 | |
2. (5 pkt) Dana jest funkcja
| | ctgx+tgx | | π | |
y= |
| określona dla x∊(0, |
| )
|
| | 2(ctgx−tgx) | | 4 | |
Wyznacz zbiór wartości tej funkcji.
3. (5 pkt) Wiedząc, że a>0 i b>0 , sprowadź do najprostszej postaci wyrażenie
| | √a+√b | | √a+√b | |
[a( |
| )−1+b( |
| )−1]
|
| | 2b√a | | 2a√b | |
____________________ = ?
| | a+√ab | | b+√ab | |
[( |
| )−1+( |
| )−1]
|
| | 2ab | | 2ab | |
4. (5 pkt) Dany jest wielomian W(x)=x
4+3x
3+3x
2+8x+12
a) Wykaż, że −2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu.
b) Rozwiąż nierówność W(x)≤12+8x−x
3
5. (5 pkt) Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(2,−3), B(4,2) oraz wektor AC=[6,8]
a) Oblicz pole trójkąta ABC,
b) Wyznacz współrzędne obrazów wierzchołków trójkąta ABC w jednokładności o środku w punkcie
P(−2,1) i skali k=3
6. (5 pkt) Ciągi liczbowe (a
n) i (b
n) określone wzorami:
| | 2n−1 | | 1 | |
an= |
| i bn=(c− |
| )n
|
| | cn+1 | | 2 | |
a) Wyznacz wszystkie wartości c, dla których ciąg (a
1,a
2,a
3) jest ciągiem geometrycznym.
b) Wyznacz wszystkie wartości m tak, aby dla c=2 ciag (b
1+3m
2,b
2,b
3) był arytmetyczny
7. (5 pkt) Ostrosłup prawidłowy czworokątny ma krawędź boczną dwa razy dłuższą od krawędzi
podstawy.
Wyznacz kosinus kąta między ścianami bocznymi.
8. (5 pkt) W trapezie prostokątnym, punkt przecięcia się przekątnych jest oddalony od dłuższej
podstawy o a, zaś od ramienia prostopadłego do podstaw o b . Oblicz pole trapezu, wiedząc, że
jego wysokość wynosi c.
9. (5 pkt) Na płaszczyźnie z układem współrzędnych XOY zaznacz zbiór
A={(x,y): x∊R i y∊R i log
22(x
2+y
2)−5log
2(x
2+y
2)+6≤0}
Oblicz pole i długość brzegu figury A.
10. (5 pkt) Ze zbioru całkowitych rozwiązań nierówności ||2x−6|−2|≤4 wybieramy kolejno dwie
liczby. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będą to współrzędne punktu należącego do wykresu
funkcji y=2x−4?
15 lut 18:44
rumpek: Do tego odpowiedzi nie mam, ale mogę wrzucić arkusz z lat 70

bo dzisiaj dostałem kilkanaście
15 lut 18:45
Święty: 
Szkoda. A spojrzałbyś na zadanie 10 i 5b?
Kilka arkuszy z podobnych lat to mam i ja, zostawiam je sobie do przerobienia po maturze
15 lut 18:47
rumpek: Miałem się uczyć z polskiego

na sprawdzian ale co tam, i tak na razie mam za dobre oceny
jak na mnie
15 lut 18:48
Święty: Oj tam, oj tam. Też czasem staję przed takimi trudnymi wyborami i... matmie jednak trudno się
oprzeć
15 lut 18:50
rumpek: Zgadza się
15 lut 18:52
rumpek: Ile ci tam w tym zadaniu 10 nierówność wyszła?
15 lut 18:54
Święty: x∊<0,6>
15 lut 18:56
rumpek:
15 lut 18:58
rumpek:
Zadanie 10
x∊<0,6> (0,1,2,3,4,5,6)
|Ω| = 7 * 6 = 42 (wariacje bez powtórzeń, bo losujemy kolejno)
Teraz tylko podstawić punkty pod prostą punkty (osobiście narysowałem wykres i po prostu
odczytałem dla x'ów od zera do sześciu

)
|A| = 3 (bo punkt (4,4) się liczby powtarzają)
(0,1) (1,0)
(0,2) (1,2)
(0,3) (1,3)
(0,4) (1,4)
(0,5) (1,5)
(0,6) (1,6) itp.
15 lut 19:01
Święty: Czyli zgodnie z warunkiem zadania: x∊{0,1,2,3,4,5,6}
|Ω|=7*6=42
A={(2,0),(3,2),(5,6)}
|A|=3
I?
15 lut 19:02
15 lut 19:03
rumpek: 
15 lut 19:03
Święty: | | 1 | |
A zerknąłbyś jeszcze na drugie? ZW=(0, |
| )? |
| | 2 | |
15 lut 19:10
rumpek:
Zadanie 5
1
o
AC = [x
c − x
a; y
c − y
a]
[6,8] = [x
c − 2; y
c + 3]
x
c − 2 = 6
x
c = 8
y
c + 3 = 8
y
c = 5
A(2,−3), B(4,2), C(8,5)
2
o
| | 1 | |
P = |
| * |(4 − 2)(5 + 3) − (2 + 3)(8 − 2)| |
| | 2 | |
| | 1 | |
P = |
| * |2 * 8 − 5 * 6| |
| | 2 | |
Oczywiście to na razie a), sprawdź obliczenia, bo to moja pięta Achillesowa
15 lut 19:11
Święty: OK
15 lut 19:12
rumpek: To czas na b) ale to punkt już sobie na karteczce rozrysuje,
15 lut 19:17
rumpek: I jakie ci tam powychodziły punkty? Bo jeszcze muszę C obliczyć a liczę na razie wektorowo.
15 lut 19:28
Święty:
A'=(10,−11)
B'=(16,4)
C'=(28,13)
15 lut 19:30
rumpek: Tak samo

ogólnie zasada:
[PA']= 3[PA]
[PB'] = 3[PB]
[PC'] = 3[PC]
15 lut 19:32
Święty: rumpek spójrz jeszcze na drugie i wracaj do polskiego
15 lut 19:35
rumpek:
Zadanie 2
| | ctgx + tgx | |
f(x) = |
| |
| | 2(ctgx − tgx) | |
* licznik
| | cosx | | sinx | | cos2x + sin2x | |
ctgx + tgx = |
| + |
| = |
| = |
| | sinx | | cosx | | sinxcosx | |
*mianownik
| | cosx | | sinx | | cos2x − sin2x | |
2(ctgx − tgx) = 2( |
| − |
| ) = 2( |
| ) = |
| | sinx | | cosx | | sinxcosx | |
Rysujemy wykresik pamiętając o dziedzinach z samych tg i ctg,
http://www.wolframalpha.com/input/?i=\frac{1}{2cos2x}
Także jak dobrze patrze to trochę za mały zbiór
15 lut 19:40
Święty: Ok, dzięki za pomoc.
Możesz wrzucić jakiś arkusz o którym wspomniałeś, w wolnym czasie powalczę

Pozdrawiam
15 lut 19:50
rumpek: Jak będę miał wolny czas (a zapewne polskim się dość szybko uporam

) to zrobię jeszcze to
zadanie z ostrosłupem
15 lut 19:51
Święty:
15 lut 19:53
jarke: w tym zadaniu pierwszym z 'arkusza' pierwszego doszedłem do postaci:
1o
sinx(x−4)(x−2)=0
x=π, x=2π, x=2, x=4
2o
sinx(x2−6x+10)=0
Δ<0
sinx=0
x=π, x=2π
gdzie popełniłem błąd?
15 lut 20:07
jarke: hmmmm?
15 lut 21:18
Święty: |(x−3)
2*sinx|=sinx
(x−3)
2*sinx=sinx ⋁ (x−3)
2*sinx=−sinx
(x−3)
2*sinx−sinx=0
sinx[(x−3)
2−1]=0 ⋁ sinx[(x−3)
2+1]=0
sinx=0 ⋁ (x−3)
2−1=0⋁ (x−3)
2+1=0
15 lut 21:43
Basiek : Jeśli to prezent na święta, to spóźniłeś się Mikołaju, ale dzięki.

Kradnę
15 lut 21:45
Święty: Nie ma takiego 'ukradania'

Rozwiązania proszę
15 lut 21:51
Basiek : Coś czuję, że
rumpek już niedługo Ci wszystkie rozwiązania tu poda

A ja w sumie
powinnam kontynuować optymalizacyjne zadanka
15 lut 21:54
Święty: Polski go wciągnął
15 lut 21:57
Basiek : Dzielny chłopak z niego.

Zdradź mi, skąd wytrzasnąłeś te potworki powyżej?
15 lut 21:57
rumpek: Właśnie skończyłem
15 lut 21:58
rumpek: I nie polski mnie wciągnął tylko pączki robiłem
15 lut 21:58
Basiek : Smacznego !
15 lut 21:59
Święty: Jakiś nauczyciel wrzucił na chomika
15 lut 21:59
Basiek : A link prosić można?
15 lut 21:59
rumpek: A dzięki dzięki
15 lut 22:00
15 lut 22:02
Basiek : Masz ferie?
15 lut 22:02
Święty: Nie
15 lut 22:03
Basiek : Nieważne, w sumie i tak mnie przerażasz

Fajne to nawet..., że też się gościowi chciało
15 lut 22:04
jarke: Święty, no tak, zgadza się
ja błędu w swoim rozwiązaniu nie widzę

a wychodzi inaczej

chyba że (x−3)
2 to pierwiastek podwójny, czyli x=3 −1 ⇒ x=2, o to chodzi, tak?
15 lut 22:27
jarke: Basiek, druga godzinka odrobiona?
15 lut 22:28
Basiek : Nie, to uwaga− zaczynam drugą godzinę... i trzecią?
15 lut 22:29
rumpek: Całe to wyrażenie z sinusem: |(x − 3)
2sinx| = sinx można zapisać w takiej postaci:
(x − 3)
2 * |sinx| = sinx
Rozpatrujemy wpierw:
1
o sinx ≥ 0 ∧ x∊<0,2π> ⇔ x∊<0, π>U{2π}
(x − 3)
2sinx = sinx
(x − 3)
2sinx − sinx = 0
sinx[(x − 3)
2 − 1] = 0
sinx[x
2 − 6x + 9 − 1] = 0
sinx(x
2 − 6x + 8) = 0
sinx = 0 ∨ x
2 − 6x + 8 = 0
Δ = 36 − 32 = 4 ⇒
√Δ = 2
| | 6 + 2 | |
x2 = |
| = 4 ∉ <0, π>U{2π} |
| | 2 | |
Czyli z tego równania otrzymujemy rozwiązania: x∊{0, π, 2, 2π}
2
o (to tylko dla formalności) Należy wykazać, że dla sinx < 0 nie ma rozwiązania co jest dość
proste
15 lut 22:35
jarke: teraz już rozumiem, dzięki wielkie

@
Basiek, Ty walcz, a ja idę spać o 6 pobudka

dobranoc
15 lut 22:52
Basiek : Dobranoc
15 lut 22:54
Pepsi2092: A jak zrobiliście drugie zad z tego pierwszego arkusza

? Żeby tego cosα próbować liczyć to
najpierw trzeba zastosować tw. cosinusów i co dalej ?
15 lut 23:05
rumpek: juz mi się nie chce robić
15 lut 23:08
Pepsi2092: Tylko to drugie bo nie będę mógł zasnąć

Bez żadnych rysunków
15 lut 23:10
rumpek:
| | 1 | | 15 | |
Tw. cosinusów i P = |
| absinα, dalej tylko będą dwie odp: cosα = |
| lub cosα = 1 to |
| | 2 | | 17 | |
drugie odpadnie z wiadomych przyczyn
15 lut 23:13
Pepsi2092: Oky postaram się zrobić

Dzięki wielkie
15 lut 23:14
rumpek: Nie no zaraz zrobię
15 lut 23:15
rumpek:
Zadanie 2 (pierwszy arkusz)
P = d
2−(e−f)
2
P = d
2 − (e
2 − 2ef + f
2) = d
2 − e
2 − f
2 + 2ef
Teraz korzystam z zapisania tw. cosinusów (kąt alfa naprzeciwko długości d)
d
2 = e
2 + f
2 − 2efcosα
Podstawiamy pod pole P i otrzymujemy:
P = d
2 − e
2 − f
2 + 2ef = e
2 + f
2 − 2efcosα − e
2 − f
2 + 2ef
P = 2ef − 2efcosα
| | 1 | |
Korzystamy teraz z tego wzoru na pole co pisałem wyżej (P = |
| absinα) w tym wypadku będzie |
| | 2 | |
to tak wyglądało:
| | ef | |
P = |
| *sinα, pozostało przyrównać pola  |
| | 2 | |
| efsinα | |
| = 2ef − 2efcosα / * 2 |
| 2 | |
efsinα = 4ef − 4efcosα
efsinα = 4ef(1 − cosα) / : ef (ponieważ długości są e,f > 0 )
sinα = 4(1 − cosα) / ()
2
sin
2α = 16(1 − cosα)
2
1 − cos
2α = 16(1 − cosα)
2
1 = 16(1 − cosα)
2 + cos
2α
16(1 − 2cosα + cos
2α) + cos
2α = 1
16 − 32cosα + 16cos
2α + cos
2α − 1 = 0
17cos
2α − 32cosα + 15 = 0
t = cosα
17t
2 − 32t + 15 = 0
Δ
t = 1024 − 1020 = 4 ⇒
√Δt = 2
| | 32 − 2 | | 30 | | 15 | |
t1 = |
| = |
| = |
| |
| | 34 | | 17 | | 17 | |
| | 32 + 2 | |
t2 = |
| = 1 ∉ Z (nie może być bo wtedy α = 0, czyli trójkąt nie istnieje ) |
| | 34 | |
15 lut 23:22
Pepsi2092: Okey, wielkie dzięki

I już gitary nie zawracam bo sporo czasu Ci schodzi z pisaniem tego
15 lut 23:25
rumpek:
15 lut 23:25