....
żmija: Niech A,B ⊂ Ω. Jeśli P(A) = 0,7 i P(B) = 0,9, to:
B. P(A∩B)≥0,6,
Jestem bardzo cienki z matematyki, więc proszę o wytłumaczenie.
Z góry dzięki..
14 lut 18:57
rumpek:
P(AUB) ≤ 1
P(A) + P(B) − P(AnB) ≤ 1
0,9 + 0,7 − P(AnB) ≤ 1
1,6 − P(AnB) ≤ 1
P(AnB) ≥ 0,6
c.n.u.
14 lut 18:59
żmija: możesz to wytłumaczyć?
14 lut 19:00
rumpek: co tu tłumaczyć

? najważniejsze pamiętać o zależności
P(AuB) ≤ 1, a potem już tylko
korzystamy z wzoru:
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
14 lut 19:01
żmija: a no tak w tablicach matematycznych jest. Dzięki
14 lut 19:04