Ciągi - ile wyrazów ujemnych
: D: Witam, rozwiązałem pewne zadanie i chciałbym, aby ktoś mi je sprawdził i jeśli źle zrobiłem to
wytłumaczył dlaczego, plisss : )
Oblicz ile wyrazów ujemnych ma ciąg określony wzorem. Podaj te wyrazy
an=n
2−2n−24
1. obliczyłem delte
Delta = 100 a pierw =10
2. n1= −b+pierw z delty/ 2a = 6
n2= −4
3.n=(−4;6) czyli (−4,−3,−2,−1,0,1,2,3,4,5,6) czyli wychodzi z tego, ze ciąg ma 9 wyrazów
ujemnych bo −4 i 6 nie wliczamy ze względów na nawiasy , dobrze policzyłem

?
14 lut 18:51
Zak z rasy joonów : ja tobie zadam pytanie :
czym jest wyraz ciągu to :
a) an
b) n
?
14 lut 18:52
Zak z rasy joonów : I przy okazji podaj mi dziedzinę ciągu
14 lut 18:54
Aga1: Pamiętaj, że n∊N+
n=1, oznacza,że pierwszy wyraz tego ciągu jest ujemny, a nie wiemy w tej chwili ile wynosi.
14 lut 18:55
: D: Jaką dziedzinę ? xD w treści zadania jest tylko : Oblicz ile wyrazów ujemnych ma ciąg określony
wzorem. Podaj te wyrazy an=n2−2n−24
według moich obliczeń ciąg ma 9 wyrazów ujemnych, a jakie to są to chyba nie jest mi potrzebne
bo o to nie pytają, chyba, że się mylę : )
14 lut 20:25
: D: a i nie zadawajcie mi skomplikowanych pytań ja się nie znam xD
14 lut 20:27
blaha: spójrz na to co napisała Aga1, n∊N+
14 lut 20:30
: D: spojrzałem, pomyślałem i... czy to znaczy, ze ciąg ma 5 liczb nieujemnych (1,2,3,4,5)
Czyli liczb na minusie nie wliczać ?
ja chce tylko wiedzieć ile ten ciąg ma wyrazów ujemnych i tyle bez podawania tych wyrazów, a do
tego dojdę jak dojdę to tego ile ma tych wyrazów : D
14 lut 20:44
: D: * sryyy 5 liczb ujemnych
14 lut 20:45
Mila: Do D
rozwiązujesz układ warunków
wyrażenie n2 −2n −24<0 i n∊N+
zTwojego rozwiązania wybieramy: 1,2,3,4,5
czyli wyrazy ciągu o takich numerach są ujemne.
14 lut 20:49
Zak z rasy joonów : wyrazy ujemne : an < 0
wyrazu niedodatnie an ≤ 0
nie wiem czemu wpisałeś 6 w rozwiązaniu za pierwszym razem.
wyrazy będą ujemne dla n = od 1 do 5. Więc wyrazy ujemne to :
a1, a2,a3,a4,a5
łącznie 5.
14 lut 20:49
: D: Czyli ten ciąg ma 5 wyrazów ujemnych, co do tego wszyscy jesteśmy zgodni : )
"nie wiem czemu wpisałeś 6 w rozwiązaniu za pierwszym razem"
Już odpowiadam :
ponieważ jak obliczyłem delte, a potem x1 i x2 bo delta wyszła dodatnia, to wyszły mi dwie
liczby −4 i 6 czyli przedział (−4 do 6) ale szóstki nie wliczam,
na początku sądziłem, ze wyrazmi ujemnymi tego ciągu są liczby od −3 do 5 ale jeżeli dobrze was
zrozumiałem, liczby ujemne nie wliczam, czyli wybieram wyrazy od 1 do 5 ?
i teraz , aby obliczyć te wyrazy to robię tak ? :
a1= 12−2*1−24 = −25
a2= jak wyżej wstawiam za n liczbę
i liczę aż do
a3
a4
a5
i jak wyliczę to koniec zadania ?
14 lut 21:03
Mila: Tak!
14 lut 21:15