:)
Zak z rasy joonów : Vax jak będziesz to się odezwij

Mam parę pytań xD
14 lut 18:47
Vax: Jestem pytaj, będę wiedział to odpowiem
14 lut 18:51
Zak z rasy joonów : Chciałbym się dowiedzieć jak ty rozwiązujesz zadania korzystając z własności średnich. Czy masz
jakąś ustaloną metodę czy po prostu widzisz że tutaj można to zastosować?
14 lut 18:53
Vax: Chodzi o nierówność między średnimi ? Po prostu porobiłem parę zadań tego typu a dalej to
wszędzie podobnie się to stosuje.
14 lut 18:55
Zak z rasy joonów : hmm to ja wrzucę za chwilkę przykład i mam nadzieję że pomożesz
14 lut 18:55
Vax: Ok spróbuję
14 lut 18:56
Zak z rasy joonów : Chcę udowodnić :
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| + ... + |
| + |
| > |
| |
| n | | n+1 | | 2n−1 | | 2n | | 3 | |
stosuję zależnosc miedzy średnią Harmoniczną oraz arytmetyczną i dochodzę do postaci :
| 1 | | 1 | | 1 | | 2(n+1) | |
| + |
| + ... + |
| > |
| no i nie wiem co dalej |
| n | | n+1 | | 2n | | 3n | |
14 lut 18:58
Vax: | 2(n+1) | | 2 | |
| ≥ |
| /*3n ⇔ 2n+2 ≥ 2n ⇔ 2 ≥ 0 co jest prawdziwe. |
| 3n | | 3 | |
14 lut 19:00
Zak z rasy joonów : yyy to tak można?
14 lut 19:01
Vax: | | 2 | |
Masz pokazać, że L > |
| , pokazałeś, że L > jakieś−coś, jeżeli pokażesz, że jakieś−coś ≥ |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
|
| to udowodnisz tezę, bo L > jakieś−coś ≥ |
| więc w szczególności L > |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
14 lut 19:03
Zak z rasy joonów : z przechodniością mi się to kojarzy

Mógłbym się jeszcze spytać jak wygląda ogólny przypadek średniej Kwadratowej?
Mi się zdaje że :
14 lut 19:05
Vax: Kwadratowa to stopień pierwiastka 2
√a1+a2+...+ann
14 lut 19:06
Zak z rasy joonów : już zapamiętam

Może mógłbyś dać jakiś prosty przykład

PROSTY
14 lut 19:07
Vax: Udowodnij, że dla dodatnich a,b,c spełniających abc=1 zachodzi (2a+b)(2b+c)(2c+a) ≥ 27
14 lut 19:09
Zak z rasy joonów : prosty

Od razu się spytam czy jest sens to wymnażać?

i drugie pytanie :
kwadratowa ≥ arytmetyczna ≥ geometryczna ≥ harmoniczna
14 lut 19:11
Vax: Nie/Tak
14 lut 19:11
Zak z rasy joonów : to jest prosty

Spierwiastkowanie obydwu stron pierwiastkiem stopnia trzeciego będzie dobrą drogą?
14 lut 19:20
Vax: Nie do końca

Hint: 2a+b = a+a+b i teraz am−gm ; ]
14 lut 19:21
Zak z rasy joonów : hmmm
| a+b+a | | b+c+b | | a + c + c | |
| * |
| * |
| ≥ abc |
| 3 | | 3 | | 3 | |
arytmetyczna?
14 lut 19:28
Vax: Tak, ale trochę za szybko przeszedłeś:
Mnożąc stronami dostajemy:
| (2a+b)(2b+c)(2c+a) | |
| ≥ 3√a3b3c3 = abc = 1 /*27 ⇔ (2a+b)(2b+c)(2c+a) ≥ 27 cnd. |
| 27 | |
14 lut 19:31
Zak z rasy joonów : nigdy bym nie wpadł na to że :
nigdy
14 lut 19:33
Zak z rasy joonów : zawsze można tak przemnażać nierówności ?
Bo o dodawaniu wiem ze można. Odejmować nie.
14 lut 19:37
Vax: No jak wszystkie strony dodatnie to tak.
14 lut 19:38
Zak z rasy joonów : dobrze

Coś już umiem

Nie masz jakiś łatwiejszych przykładów?
14 lut 19:39
Vax: Wykaż, że jeżeli dla dodatnich a,b,c mamy a+b+c=1 to (1−a)(1−b)(1−c) ≥ 8abc
14 lut 19:42
Zak z rasy joonów : z zależności między arytmetyczną i geometryczną mam :
mnożę stronami :
(b+c)(a+c)(a+b) ≥ 8abc
(1−a)(1−b)(1−c) ≥ 8 abc
c.n.u.
14 lut 19:47
Vax: Nom
14 lut 19:48
Zak z rasy joonów : jupi

Zaczynam coś łapać

Możesz dać jakiś inny rodzaj
14 lut 19:51
Vax: Pokaż, że dla x ≥ 0 mamy 3x5−5x3+2 ≥ 0
14 lut 19:55
Zak z rasy joonów : yy może rozłożę to na czynniki i wykażę z wykresu ?
14 lut 20:01
Vax: To idzie o wiele szybciej z am−gm
14 lut 20:04
Zak z rasy joonów : Może idzie jeżeli wiesz jak to ruszyć

Ja patrze i nie wiem nawet jak tu średnie zastosować
14 lut 20:06
Zak z rasy joonów : czy rozpisanie x5 = x * x * x *x *x jest dobrym tropem?
14 lut 20:06
Vax: Raczej 3x
5 = x
5+x
5+x
5, podobnie 2 = 1+1
14 lut 20:11
Vax: Dobra ja z/w na jakąś chwilę
14 lut 20:13
Zak z rasy joonów : fuck...
właśnie wykazałem że x5 > x5 ...
14 lut 20:18
Godzio:
f(x) = 3x
5 − 5x
3 + 2
f'(x) = 15x
4 − 15x
2 = 0 ⇒ x
2(x − 1)(x + 1) = 0 ⇒ x = 0, x = 1, x = − 1
f'(x) > 0 ⇔ x ∊ (−
∞,−1) U (1,
∞)
f'(x) < 0 ⇔ x ∊ (−1,0) U (0,1)
x = 1 , f(1) = 3 − 5 + 2 = 0 −− minimum
x = 0 , f(0) = 2 > 0
f(x) jest ciągła i w przedziale [0,1] jej wartość minimalna to 0, a w przedziale (1,
∞) funkcja
rośnie zatem nigdy nie przetnie osi OX, zatem nierówność 3x
5 − 5x
3 + 2 ≥ 0 jest spełniona
dla x ≥ 0
Jak ja lubię pochodne
14 lut 20:34
Zak z rasy joonów : Godziu czego mnie nie ostrzegłeś przed analizą. Był straszne rzeczy

P.S. Już się dobrze czujesz?
14 lut 20:36
Vax: | | 3x5+2 | | x5+x5+x5+1+1 | |
Z am−gm |
| = |
| ≥ 5√x15 = x3, mnożąc obustronnie przez 5 |
| | 5 | | 5 | |
dostajemy tezę.
14 lut 20:37
Zak z rasy joonów : mogę się dowiedzieć jak ty to robisz

Skąd znasz takie metody ?
14 lut 20:41
Vax: To jest cały czas to samo am−gm

Tak jak pisałem, musisz przerobić kilka tego typu zadań i
będzie to widać.
14 lut 20:46
Zak z rasy joonów : Jak teraz zobaczyłem jak zrobić to zadanie z wielomianami to myślę że już z takim typem sobie
poradzę

Ostatnie pytanie i już ciebie dziś nie meczę

W tej nierówności którą pierwszą wrzuciłem jak można prosto określić liczbę wyrazów?
14 lut 20:47
Godzio:
Hehe,
Zak już dobrze

A co takiego miałeś na analizie dzisiaj

?
14 lut 20:48
Zak z rasy joonów : przez 2h wykładu dowodziliśmy takie rzeczy jak :
1 * x = x
0 *x = 0
0 + x = x
x + (−x) = 0
...
przecież to zwariować można xD
14 lut 20:50
Godzio:
No

Fajne rzeczy, ogólnie na logice mieliśmy dowód 1 * 1 = 1 zajmujący prawie jedną A4
14 lut 20:51
Vax: Ja to zawsze robię tak, mamy:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +..+ |
| = |
| n | | n+1 | | n+2 | | 2n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | n+0 | | n+1 | | n+2 | | n+n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pierwszy wyraz to |
| , drugi wyraz to |
| i już widać regułę, |
| to n+1 |
| | n+0 | | n+1 | | n+n | |
wyraz, czyli wszystkich wyrazów jest n+1
14 lut 20:52
Zak z rasy joonów : teraz widzę

Dziękuję bardzo za pomoc

Jutro przyjdę po więcej
Godzia będę męczył z grup i z podstaw algorytmowania i programowania
14 lut 21:03
Godzio:
Z programowania

To chyba nie do mnie

O grupach Ci już mówiłem
14 lut 21:08
Zak z rasy joonów : oo pamiętasz

Jutro będzie pierwszy wykład z programowania to zobaczymy co to jest
14 lut 21:09
Godzio:
Dziwne, żebym nie pamiętał, byłem t !
14 lut 21:11
Zak z rasy joonów : tak tak

Byłeś
14 lut 21:23