objętość walca
piorun:

Prostokąt o bokach długości 2 i 4 obrócono dookoła jego dłuższego boku.Objętość otrzymanego
walca jest równa?
B. 16π
V
w= π * r
2 8h
p=
√a2+b2
h= ?
14 lut 18:39
piorun: hmm sam już nie wiem...
14 lut 18:39
piorun: chwilka chyba już wiem
14 lut 18:41
blaha: a po co to h?
14 lut 18:41
piorun:

Vw= π * r2 *h
V
w= π * 4
2 *2
14 lut 18:44
piorun: kurde źle ... Ma wyjść 16 π a nie 32π
14 lut 18:45
blaha:

r=a
h=b
14 lut 18:46
piorun: no
14 lut 18:48
piorun: Vw= π * 22 *4
i masz 16 π
14 lut 18:49