14 lut 18:38
mmm: reguła de l'hospitala
14 lut 18:45
luk18: Wiem że chyba powinienem to jakoś przekształcić, pozbyć się x z mianownika ale nie mam
pomysłu... Pomoże ktoś
14 lut 18:47
luk18: Nie miałem jeszcze tego i nie mogę użyć, więc w inny sposób...
14 lut 18:48
Tragos: | | (ex − 1)' | |
= limx−>0 |
| = ... |
| | (x)' | |
14 lut 18:48
Basia:
nie da się tego przekształcić; tylko reguła de l'Hospitala.............
wiesz co to jest ?
14 lut 18:48
Krzysiek: żadna reguła de l'hospitala

jest to granica specjalna, którą trzeba znać...
14 lut 18:50
mmm: | | 0 | |
= [ |
| ] więc stosujemy l'hopitala czyli pochodna licznika przez pochodną mianownika |
| | 0 | |
umiesz policzyc pochodne?
14 lut 18:50
Basia:
nie ma żadnych "granic specjalnych, które trzeba znać"
każdą trzeba umieć policzyć, te podstawowe wprost z definicji
a tu akurat reguła de l'Hospitala świetnie się nadaje co już mmm pokazał
14 lut 18:53
luk18: nie miałem pochodnych...
14 lut 18:53
Krzysiek: Basia, tu akurat świetnie Nie nadaje się reguła de l'hospitala...
nie ma, żadnych 'specjalnych granic' ?
| | sinx | |
czyli lim x→0 |
| =1 też z de l'hospitala liczysz ? |
| | x | |
14 lut 18:55
mmm: też
14 lut 18:58
Krzysiek: to powodzenia na kolosach
14 lut 18:59
luk18: czyli granica z pochodnych wychodzi tu 1 tak?
14 lut 19:00
Basia:
| | lnx | |
a masz udowodnione, że limx→1 |
| = 1 ? |
| | x−1 | |
14 lut 19:00
mmm: tak, 1
14 lut 19:01
Basia:
| | sinx | |
umiem udowodnić, że limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
to bardzo proste, ale reguła de l'Hospitala też się nadaje
14 lut 19:03
mmm: kazda metoda prowadzaca do poprawnego rozwiazania jest dobra
14 lut 19:04
Basia:
a czemuż to się "nie nadaje" ?
limx→0 (ex−1) = e0−1 =0
limx→0 x = 0
jeżeli licznik i mianownik → 0 regułę de l'Hospitala można stosować
może o tym nie wiesz, ale można
14 lut 19:05
Krzysiek: | | sinx | |
Basia, chodzi o to, że np. granicę |
| =1, wykorzystuje się do obliczenia pochodnej sin |
| | x | |
z definicji, a my właśnie liczymy pochodną i korzystamy z tego, że taka granicy istnieje i
tyle wynosi.. zapętlamy się lekko...
"może o tym nie wiesz" dzięki dowiedziałem się dzięki Tobie
14 lut 19:10