fff
jarkoski: dla jakich wartośći parametru m równanie 7x=m+7 ma pierwiastek ujemny wiem ze jest nierowność
0<m+7<1 ale skąd to się bierze ?! dobra mamy x<0 bo pierwiastek ma byc ujemny ale pierwiastek
jest miejscem zerowym a skad mam wiedziec ze rownanie to uwzgledna?
14 lut 18:19
14 lut 18:22
Mila: Rozwiąż to zadanie graficznie.
f( x)=7x
g(m) =m+7 to jest prosta pozioma i ma przeciąć wykres 7x nad ujemną częścią osi x.
Jeśli nie dojdziesz do konstruktywych wniosków to spróbuję narysować, ale to źle się rysuje.
14 lut 21:11
Mila:

aby rozwiązanie było ujemne ( x−owa wsp. punktu przecięcia) to musi być spełniony warunek :
m+7>0 ⋀ m+7<1
14 lut 21:56
Mila: ?
14 lut 22:16