pilne
asiulaaa 1818: przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku a. oblicz Pc stożka
14 lut 18:15
flo: wiec pole podstawy policzysz ze wzoru na pole koła
14 lut 18:18
asiulaaa 1818: A jak a obliczyć?
14 lut 18:20
flo: pole powierzchni bocznej to pi*promień*l
gdzie l =a
14 lut 18:21
flo: jak masz podane w zadaniu ze bok wynosi a
to nie obliczasz a bo to jest zmienna
tylko dzialania wykonujesz na tej wlasnie zmiennej
14 lut 18:22
krystek:
14 lut 18:23
asiulaaa 1818: ale l to tworzaca a nie bok
14 lut 18:24
flo:

l=a
Pp= pi *r
2
Pb= pi * r *l
Pc= Pp+Pb
14 lut 18:26
asiulaaa 1818: a przepraszam moja pomyłka
14 lut 18:27