równanie kwadratowe z liczbą zespoloną
Monia: Bardzo proszę o pomoc:
rozwiązać równanie kwadratowe: z2−(3−2i)z+5−5i=0
14 lut 18:13
Krzysiek: standardowo liczysz, zaczynasz od Δ , a potem √Δ
14 lut 18:18
Monia: tak ale ta delta wychodzi w postaci: 9−12i+4i2 i wtedy robiło się coś dziwnego z tą deltą
tylko właśnie nie wiem co
14 lut 18:23
Krzysiek: u mnie wyszło: Δ=8i−15
a tu łatwo widać, że 8i−15 =(4i+1)2
jednak jak nie widać, to √8i−15 =a+bi , podnosimy do kwadratu i porównujemy części
rzeczywiste i urojone i wyznaczamy a,b
14 lut 18:34
Monia: do czego konkretnie mam porównać te części rzeczywiste i urojone?
14 lut 18:54
Krzysiek: podnoszę do kwadratu i otrzymuję:
8i−15 =a2 +2abi −b2
więc rozwiązuje układ równań:
−15 =a2 −b2
8=2ab
14 lut 18:57