matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąty podobne
piorun:
Trójkąty ABC i LBK (rysunek obok) są podobne. Długość boku AC jest równa: A. 3, B. 2,
4
C.
3
2
D.
3
4
Prawidłowa odpowiedź C,
3
Proszę pomóżcie. Co mam tu zrobić?
14 lut 17:37
pigor:
|AC|
2
1
4
np. z proporcji
=
⇒ |AC|=4*
=
lub z proporcji
4
6
3
3
|AC|
3
=
otrzymasz to samo . ...
4
9
14 lut 17:44