Zdarzenie Losowe
Marlotnik: Rzucamy 2 razy kostką. Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom: A− suma oczek jest równa 8,
B−iloczyn oczekjest równy 12. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń: A, B, A(prim), B(prim), A u B
14 lut 17:34
zzzz: |Ω| = 6
2 = 36
A = {(2, 6), (3, 5), (4, 4), (5, 3), (6,2)}
|A| = 5
B = {(2, 6), (3, 4), (4, 3), (6, 3)}
|B| = 4
A∩B = 1
| | 5 | | 5 | | 31 | |
P(A) = |
| => P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | |
| | 4 | | 4 | | 32 | |
P(B) = |
| => P(B') = 1 − |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | |
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
| | 5 | | 4 | | 1 | |
P(A∪B) = |
| + |
| − |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | |
14 lut 18:25
Marlotnik: dzieki wielkie
14 lut 19:02
ola: rzucamy cztery razy monetą.wypisz wyniki sprzyjajace zdarzeniom:A−orzeł wypadł co najwyzej
raz,B−orzeł wypadł nie wiecej razy niz reszka.Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:A,B<A\B,B\A
23 kwi 17:36