Któs lubi rysować ? :D
Milena : Witam wszystkich , temat wykresy funkcji trygonometrycznych jest bardzo trudny dal mnie może
dlatego że dawno nie byłam w szkole

i tu jest problem z pracą domową.. mógłby ktos pomóc
| | π | |
Naszkicuj wykres funkcji y = cosx , x ε< − |
| ; 2π > i : |
| | 4 | |
a) zbiór wartości i miejsca zerowe
b) przedzialy monotoniczności
c) dla jakich argumentów cosx < 0
14 lut 17:31
14 lut 17:33
Milena : | | π | | 3π | |
a) Zw = < −1, 1 > , m zerowe : |
| , |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 lut 17:36
Milena : | | π | |
b) rosnąca dla x ε < − |
| ; 0 > i < π ; 2π > |
| | 4 | |
malejąca dla x ε < 0 ; π >
14 lut 17:39
Milena : Dobrze to zrozumialam ? A jakaś podpowiedź do podpunktu c ?
14 lut 17:40
krystek: Wykres ma leżeć pod osia OX, popatrz dla jakich kątów!
14 lut 17:47
Milena : Proste jak narazie
14 lut 18:02
krystek: ok
14 lut 18:08
krystek: b) masz źle malejąca ,czyli lecisz z górki na sankach w dół!
14 lut 18:09
krystek: ok ,żle odczytane zostało
14 lut 18:10
Milena : jak to dobrze jest malejaca zrobiona
14 lut 18:11
krystek: ok

14 lut 18:12
Milena : aa to spoko

a takie cos ?:
y = | sinx | x ε < 0 ; 2π > To co jest pod osią x odbijam do góry czyli od π do 2π odbijam
do góry ?
14 lut 18:13
krystek: Tak
14 lut 18:15
Milena : Dobra a z takim czymś co trzeba zrobić ?

Mam tylko narysować .
x ε R
a) y = cos(x − π)
14 lut 18:24
Milena : co jak z tym wykresikiem będzie ?
14 lut 18:40
Milena : Dobra podbijam jeszcze raz do góry bo no nie wiem jak zrobić to inne zadania ogarnęłam ale tego
nie wiem:
Ogólnie dwa wykresy osobno do narysowania mam jeszcze i skończe
a) y = cos(x − π)
14 lut 18:54
Aga1: | | −π | |
b)Rysujesz wykres sin i przesuwasz go o wektor [ |
| ,0] (w lewo. |
| | 2 | |
a) cos(x−π)
wykres cos przesuwasz o wektor [π,0] w prawo.
14 lut 19:14