ffff
jarkoski: Dla jakich wartości parametu m równanie 7x=m+7 ma pierwiastek ujemny ?
14 lut 17:28
Basia:
70 = 1
7ujemnej < 70 = 1
i 7jakiejkolwiek > 0
czyli
dla 0< m+7 <1
14 lut 17:32
pigor: ...

ano , z własności (lub wykresu) funkcji wykładniczej
. .. ⇔ 0 < m+7<1 ⇔
−7< m< −6 . ...
14 lut 17:34
jarkoski: nie rozumiem nadal
14 lut 17:41
Basia:
x ma być ujemne czyli x<0
czyli
0 < 7x <70
bo funkcja wykładnicza f(x) = 7x jest rosnąca i stale dodatnia
czyli
0 < 7x < 1
czyli
0 < m+7 < 1
14 lut 17:49
jarkoski: to ze x<0 to wiem ale tamta nastepna równość skąd wychodzi ?!
14 lut 18:01
Basia:
x<0 ⇒ 7x < 70 (bo y=7x jest rosnąca)
a 70 = 1
stąd
7x < 1
i musi być 7x>0 bo funkcja wykładnicza jest stale dodatnia
14 lut 18:22
jarkoski: powiedz mi czym jest pierwiastek ujemny tej funkcji wykladniczej ? miejsce zerowe rzy
argumencie ujemnym ?
14 lut 18:25