proszę o pomoc
asiulaaa 1818: proszę o rysunek i zapis
w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość 6 pierwiastków z 2.
przekątne dwóch sąsiednich ścian bocznych wychodzące z jednego wierzchołka oraz przekątna
podstawy graniastosłupa łączącza końce tych przekątnych tworzą trójkąt równoramienny w którym
kąt przy podstawie ma miarę 60 st. oblicz V i Pc tego graniastosłupa
14 lut 17:22
St.:

FE − przekątna podstawy = 6
√2
AF= AE
∡AFE=∡AEF= 60
o
14 lut 17:31
asiulaaa 1818: a jak resztę obliczyć?
14 lut 17:39
zzzz:

d − przekątna podstawy, będą ca podstawą trójkąta równoramiennego
a − przekątna ściany bocznej będąca bokiem trójkąta równoramiennego
Na różowo zaznaczyłem kąt o którym mowa w zadaniu i mający miarę 60
0.
14 lut 17:42
asiulaaa 1818: a mogę prosić o całkowite rozwiązanie?
14 lut 17:43
zzzz: Zauważ, że trójkąt o którym mowa w zadaniu jest równoboczny bo ma przy podstawie 2 równe kąty
60o a trzeci kąt to 180o − 2*60o = 60o.
14 lut 17:46
St.:

EG = GF = 3
√2
Kąty masz podane.Wykorzystaj zależności w trójkącie prostokątnym (sinα=... , cosα=... −
obliczysz tym samym bok AF który jest równy boku EA. Następnie korzystasz ze wzorów
https://matematykaszkolna.pl/strona/971.html
14 lut 17:46
zzzz:

Potrzebna jest wysokość i krawędź boczna więc (popatrz na rysunek):
Liczę wysokość:
| | 6√2 | |
H2 + ( |
| )2 = (U{{6√2p[3]}{2})2 |
| | 2 | |
Sama wylicz to będzie wysokość...
Liczę krawędź podstawy:
przekątna kwadratu ma postać a
√2, więc:
a
√2 = 6
√2
a = 6
Potrzebna objętość, więc liczysz V i P
c.
14 lut 17:53
zzzz: Poprawię pierwszy wzór na liczenie wysokości:
| | 6√2 | | 6√2√3 | |
H2 + ( |
| )2 = ( |
| )2, gdzie: |
| | 2 | | 2 | |
| 6√2 | |
| − połowa przekątnej podstawy |
| 2 | |
U{6
√2√3}{2 − wysokość trójkąta równobocznego
14 lut 17:56
asiulaaa 1818: i już tylko podstawić do wzoru?
14 lut 18:04
asiulaaa 1818: (U{{6√2p[3]}{2})2 mógłbyś to poprawić?
14 lut 18:08