.
elpe: | | 1 | | 1 | | 1 | |
(2 + |
| )2 + (4 + |
| )2 +...+ (2n + |
| ) 2 jakąś mała podpowiedz poproszę  |
| | 2 | | 2 | | 2n | |
14 lut 17:19
elpe: | | 1 | |
wróć tam powinno być (4+ |
| ) |
| | 4 | |
14 lut 17:20
St.: Najpierw Ty nam udziel małej podpowiedzi... treść zadania
14 lut 17:20
elpe: oblicz sumę
14 lut 17:21
elpe: jakieś pomysły?
14 lut 17:32
elpe: jakieś pomysły?
14 lut 17:32
St.: Jestem zbyt wstawiony by myśleć
14 lut 17:33
Basia:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(2n+ |
| )2 = 22n + 2*2n* |
| + |
| = |
| | 2n | | 2n | | 22n | |
czy to Ci wystarczy, czy dalej podpowiadać ?
14 lut 17:34
elpe: a coś więcej
14 lut 17:38
Basia:
no to dalej masz:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
S = 22+2+ |
| + 24+2+ |
| + 26+2+ |
| +...+22n+2+ |
| = |
| | 22 | | 24 | | 26 | | 22n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(4+42+43+...+4n) + (2+2+2...+2) + ( |
| + |
| + |
| +...+ |
| ) = |
| | 4 | | 42 | | 43 | | 4n | |
| | 1−4n | | 1 | | 1−14n | |
4* |
| + 2*n + |
| * |
| |
| | 1−4 | | 4 | | 1−14 | |
14 lut 17:45