zbadać monotoniczność i wyznaczyć ekstrema lokalne
daniel: proszę o sprawdzenie
| | | | 1−lnx+1 | |
y'= |
| = |
| |
| | (1−lnx)2 | | (1−lnx)2 | |
(lnx)
2≠0 → lnx≠0
lnx>0
x≠1
D(0;1)(1;+
∞)
1−lnx+1=0
lnx=2
x=e
2 − ekstremum lokalne
(dziele obydwie strony przez mianownik)
1−lnx+1>0
lnx>2
x>e
2
xε(e
2;+
∞) − funkcja rośnie
xε(0;1) (1;e
2) − funkcja maleje w przedziałach
14 lut 17:16
blaha: rośnie x∊(0,e) i x∊(e,e2)
maleje x∊(e2,∞)
14 lut 17:34
daniel: jak to odczytałeś?
14 lut 17:52
asy: daniel, masz błąd w y' > 0 − zapomniales zmienic na lnx < 2

I równiez jesli chodzi o ekstremum to to jest maximum lokalne i musisz e
2 podstawic zeby
wyliczyc y. Czyli wtedy wyjdzie ze f
max = (e
2, −e
2)
14 lut 18:00
daniel: ok, czyli mam x<e2
...ale e2 podstawiam do jakiej funkcji (pochodnej , pierwotnej)?
i skąd wiesz że e2 to maximum a nie minimum?
14 lut 18:09
asy: e2 podstawiasz do funkcji pierwotnej. I jest to maximum dlatego, że tam zaczyna funkcja
maleć
14 lut 18:11
asy: I też zawsze wyznaczaj dziedzinę funkcji pierwotnej i poźniej sprawdzaj jak się ma ta dziedzina
do dziedziny pochodnej
14 lut 18:13
daniel: i co to daje

jak to się ma do wyników które napisał "blaha"
mógłbyś mi to rozpisać
14 lut 18:18
blaha: to jest maksimum lokalne właśnie
D=(0;e)(e;+∞)
1−lnx+1>0
lnx<2
x<e2
czyli dla x>e2 maleje
teraz patrzysz na wyniki i na dziedzinę
rośnie dla x∊(0,e) i x∊(e,e2)
maleje dla x∊(e2,∞)
14 lut 18:37
blaha: zapomniałem tam dopisać, że dla x<e2 rośnie
14 lut 18:38
daniel: ta dziedzina skąd się wzieła

?
14 lut 18:49
blaha: 1−lnx≠0
lnx≠1
x≠e1
x≠e
14 lut 18:51
blaha: no i oczywiście x>0
14 lut 18:52
daniel: aha, dzieki
14 lut 18:55