punkty wspólne okręgu
piorun: Liczba punktów wspólnych okręgu (x−2)2 + y2 = 4 i prostej x = −2 jest równa:
proszę o dokładne i jak najszybsze wytłumaczenie.
14 lut 17:11
Basia:
w równaniu okręgu podstaw za x liczbę −2 i sprawdź ile igreków spełnia równanie
albo naszkicuj okrąg i prostą; wtedy zobaczysz
14 lut 17:15
piorun: ok czyli za x postawiam −2. dzięki. Zobaczymy co mi wyjdzie..
14 lut 17:17
pigor: jest to okrąg o środku w (2,0) i promieniu 2 , który sobie narysuj szybko i tę prostą y=−2 to
zobaczysz ile maja punktów wspólnych i nie potrzeba nic więcej
14 lut 17:21
krystek:
14 lut 17:21
piorun: 16 + y2 = 4
16 − 4= − y2 / *(−1)
16+4= y2
20=y2
Dobrze zrobiłem?
14 lut 17:23
krystek: Żle
14 lut 17:24
Basia:
16+y2 = 4
y2 = 4−16
y2 = −12
równanie nie ma rozwiązania
14 lut 17:25
piorun: czekaj zrobie jeszcze raz...
14 lut 17:25
piorun: 16 + y2 =4
y2= 4−16
y2= −12
Nie ma rozwiązania i co teraz mam zrobić?
14 lut 17:26
krystek: odpowiedz na pytanie!
14 lut 17:27
piorun: A. 0
B. 1
C. 2
D. 3

? brak rozwiązań...
14 lut 17:28
piorun: Czyli 0?
14 lut 17:28
pigor: oczywiście ...

miałem na myśli prostą x=−2 , a nie y=−2 , przepraszam
14 lut 17:29
piorun: dziękuję bardzo...
14 lut 17:30