Wyznacz całki
Kiepski: Proszę pomóżcie, bo totalnie nie kumam całek...
Wyznacz następujące całki nieoznaczone:
1) ∫
2x2+x−1x3 dx
2) ∫
x2 dx √x3+5
3) ∫
ex3+4ex
4) ∫
dx5x+4
Proszę Was o rozpisanie rozwiązania, może załapie o co chodzi. Dzięki
14 lut 16:58
St.: 1)
| | 2x2+x−1 | | 2x2 | | x | | 1 | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx+∫ |
| dx−∫ |
| dx teraz jest łatwo rozwiązać |
| | x3 | | x3 | | x3 | | x3 | |
14 lut 17:01
St.: 2) masz wzór :
| | Wn(x) | | dx | |
∫ |
| = Wn−1x*√ax2+bx+c+λ∫ |
| |
| | √ax2+bx+c | | √ax2+bx+c | |
14 lut 17:06
St.: następnie obustronnie liczysz pochodna a następnie mnożysz razy pierwiastek z tego co tam masz
(ax2+bx+c)
14 lut 17:07
St.: 4)
| | dx | | 1 | | dt | |
∫ |
| = I 5x+4 = t I = |
| ∫ |
| = wystarczy podstawić do wzoru |
| | 5x=4 | | 5 | | t | |
I 5dx= dt I
14 lut 17:11
St.: 3)
| | 1 | | ex | |
∫u{ex}{3+4ex)dx= |
| ∫ex dx+∫ |
| dx <−− tak samo wzór |
| | 3 | | 4ex | |
14 lut 17:14
St.: aaaa tam w drugim jest samo −2 ?
14 lut 17:21