wielomiany
nika: Rozłóż wielomiany na czynniki stopnia możliwie najniższego
1. W(x)=x3−2x2−3x+6
2. W(x)=2x3−x2+x
3. W(x)=x4−81
14 lut 16:50
Basiek : 1) W(x)= x2(x−2)−3(x−2)=(x2−3)(x−2)=(x−√3)(x+√3)(x−2)
2) x(2x2−x+1) Δ<0 nierozkł.
3) (x2)2−92= (x2−9)(x2+9)= (x−3)(x+3)(x2+9)
14 lut 16:53
nika: Dzięki trzecie tak właśnie rozwiązałam ale pierwszy i drugi nie bardzo kumam
14 lut 17:05
Basiek : Wyciągasz przed nawias ten sam składnik ... (1) tego trzeba się nauczyć, po pewnym czasie samo
zacznie się zauważać

w drugim− wyciągnęłam x przed całość
14 lut 17:08
rafal: Olu rozwiązuj sama
14 lut 17:11
nika: jaka Olu
14 lut 17:13