zbiór punktów spełniających równanie określa
jarek: z=2−x2−y2
14 lut 16:50
jarek: podpowie ktoś
14 lut 16:55
St.: x2+y2= 2 − równanie okręgu o środku w punkcie (0,0) i r= √2
14 lut 16:58
Krzysiek: chodzi Tobie, co to przedstawia?
jest to paraboloida obrotowa, w wierzchołku: (0,0,2) i obrócona 'ramionami' w dół
14 lut 16:58
jarek: mam takie odpowiedzi
a)okrąg o promieniu 1 na płaszczyźnie z = 1
b)punkt na płaszczyźnie z=2
c)dolna część sfery
14 lut 17:05
jarek: a jeśli było by takie równanie z=2+x2+y2
14 lut 17:15
Krzysiek: http://www.wolframalpha.com/input/?i=z%3D2-x%5E2+-y%5E2
a,b się zgadza
a) dla z=1 mamy x
2 +y
2 =1
b) dla z=2 mamy x
2 +y
2 =0 więc x=y=0 czyli mamy punkt (0,0,2)
jeśli byłoby z=2+x
2 +y
2 to mamy wtedy paraboloidę ramionami skierowaną do góry, wierzchołek
pozostaje ten sam.
14 lut 17:17
jarek: czyli w drugim przypadku też będą odpowiedzi a i b poprawne
14 lut 17:26
Krzysiek: a) nie będzie poprawne... −1=x2 +y2 to dla żadnego x,y nie zachodzi
14 lut 18:13