wyznacz miejsce zerowe funkcji
hancia:
Muszę wyznaczyć miejsce zerowe, najpierw trzeba znaleźć dziedzinę. Tylko nie wiem jak się
obejść z tym x
3 − 2x ?
14 lut 16:42
hancia: w liczniku zamiast "−" jest "+".
14 lut 16:42
Tragos: D = ?
x3 − 2x = 0
x(x2 − 2) = 0
x(x − √2)(x + √2) = 0 ⋀ x ∊ D
14 lut 16:43
Tragos: w takim razie:
x3 + 2x = 0
x(x2 + 2) = 0
(x = 0 ⋁ Δ < 0) ⋀ x ∊ D
14 lut 16:44
Mila: X3−2x=x(x2−2) =x*(x−√2)*(x+√2)
14 lut 16:44
hancia: dziedzina to będzie x>−2
a miejsce zerowe tak:
0=x3 + 2x
14 lut 16:47
hancia: 0=x3 + 2x jak to obliczyc bo nie rozumieim
14 lut 16:52
Mila: Jak u Tragos−a
x=0 ∊D
14 lut 16:56
hancia: tylko jakos tego nie rozumiem.
wiem ze przed nawias wyrzucamy 'x'
14 lut 16:57
krystek: x(x2+1)=0⇔x=0 lubx2+1=0 ? Czy bedzie równe zero?
14 lut 17:00
hancia: będzie, bo x2 nie moze sie rownac −1
14 lut 17:14
krystek: ale moje pytanie "czy x2+1=0 ?
Stąd tylko masz x=0 jest m zeowym .
14 lut 17:16
hancia: tak, miejscem zerowym jest tylko 0. nie moze sie rownac
14 lut 17:21
krystek: ok
14 lut 17:22