pomoooocy
mirek: prosze o pomoc bo męcze się z tym zadaniem i nie wychodzi

w równoległoboku ABCD mamy dane : AB=15cm i BC= 6cm . jedna z wyokości tego rownoległoboku ma
długośc 8 . zatem druga wysokość ma długośc?
(odp: 3,2)
14 lut 16:30
Zak z rasy joonów : Przecież tutaj wystarczy wyrazić pole na dwa sposoby.
14 lut 16:31
Basiek : P=15h
1=6h
2 i h
2=8
15h
2=6*8
48=15h
2
h
2=3,2
14 lut 16:33
mirek: jak?
14 lut 16:34
mirek: a dzięki
14 lut 16:34
Basiek : Tam u góry, gdzie jest h
2 ma być
h1 oczywiście

A gdyby tak hm... podstawić na odwrót, tj, że wysokość h
2 pada na dłuższy bok..
15h
2=6h
1
15*8=6h
1
h
1=20
Myślę, że powinny być 2 odpowiedzi (?)
14 lut 16:35
Zak z rasy joonów : LOL
wysokość większa od boku.
omg...
14 lut 16:36
Mila: Zróbcie rysunek i dopiero zobaczycie, czy mogą być dwie odpowiedzi.
14 lut 16:37
Basiek : Dziękuję

Co prawda pierwsze słyszę, żeby wysokość nie mogła być większa od boku..., ale
dobrze wiedzieć.

Jak widać, druga odpowiedź jest błędna
14 lut 16:38
Mila: Basiek a twierdzenie Pitagorasa znasz?
14 lut 16:41
Basiek : No i wszystko stało się właśnie logiczne.
Dzięki
Mila 
Nie mam takiej hm, wyobraźni przestrzennej. Ani chyba w ogóle żadnej, więc jak sobie nie
narysuję, to liczę co popadnie jak widać...

Mogę mieć pytanie? Czy mogłam to wykluczyć (tę odpowiedź) bez wcześniejszego policzenia?A
przynajmniej zapisania, bo wtedy już na pierwszy rzut oka widać tę zależność bok> wysokości
(?)
14 lut 16:44
Mila: No w geometrii ja zawsze zaczynam od szikcu i wykluczyłabym, bo przyprostokątna jest krótsza od
przeciwpr.
14 lut 16:46
Basiek : Ja zazwyczaj też, ale to wydawało się (dalej się wydaje) proste.

Co nie zmienia faktu, że ja
bez szkicu też najwyraźniej muszę zaczynać.

Jestem przewrażliwiona na punkcie drugiego
rozwiązania każdego zadania, po operonowskiej próbnej

Wybaczcie mi... głupotę
14 lut 16:48
Mila: To nie głupota. Tak trzeba rozważać.
14 lut 16:51
mirek: czyli ta wczesniejsze rozwiązanie jest błędne ? jak to powinno być zrobione w końcu?
14 lut 16:52
Mila: Tak jak Basiek w pierwszej wersji z wynikiem 3,2.
14 lut 16:54
7733: Basiek ostatnia próbna z cke też wymagała 2 rozwiązania.
14 lut 16:54
Basiek : 16:33 <− to całe jest dobrze.
14 lut 16:54
Basiek : No więc właśnie.... teraz doszukuję się wszędzie teorii spiskowych z ukrytym drugim
rozwiązaniem
14 lut 16:54