zbadać monotoniczność i wyznaczyć ekstrema lokalne
daniel: proszę o sprawdzenie
(lnx)
2≠0
lnx>0
D(0;+
∞)
lnx−1=0
lnx=1
x=e
1
x=e − ekstremum lokalne
1)
lnx−1>0 i (lnx)
2>0
lnx>1 i x>1
x>e
Y
max=(e;+
∞)
2)
lnx−1<0 i (lnx)
2>0
lnx<1 i x>1
x<e
Y
min=(1;e)
14 lut 16:02
St.: (Inx)
2>0 dla każdego x gdyż liczba podniesiona do kwadratu jest zawsze większa od zera. A tak
to niby jest dobrze
14 lut 16:18
Aga1: Pochodna dobrze obliczona.
W dziedzinie i coś skopałeś.
Założenia:
lnx≠0 i liczba logarytmowana x>0
x≠1
D=(0,1)∪(1,∞)
Dalej
Miejsce zerowe pochodnej dobrze. i to jest na razie punkt podejrzany o ekstremum.
nierówności chyba są źle rozwiązane.
Mianownik jest w dziedzinie liczbą dodatnią , więc możesz pomnożyć obie strony nierówności
przez mianownik i zostanie tylko licznik, ale nie zapomnij uwzględnić dziedziny.
Nie rozumiem tego zapisu Ymax=
14 lut 16:18
daniel: ok, zostaje równanie lnx−1
lnx−1>0
lnx>1
x>e
xε(e:+∞) − funkcja rośnie
a maleje to pozostała część dziedziny?
xε(0,1) (1,e) − funkcja maleje w przedziałach
14 lut 16:39
Aga1: Tak.
14 lut 16:41