geo. analityczna / r. płaszczyzny + prostej prostopadłej
wiciu: Zadanie brzmi następująco :
a) Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez trzy punkty P=(0,1,0), R=(−1,0,1), S=(5,6,7)
b) Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P, prostopadłej do płaszczyzny z punktu
a).
Podpunkt a) zrobiłem i wynik wyszedł :
12x−13y−z+13,
ale mam problem z podpunktem b), gdyby ktoś mógł udzielić mi kilku ogólnych wskazówek jak
rozwiązywać tego typu zadania + zrobił podpunkt b)
14 lut 15:15
ejendi:
twoje równanie nie spelnia S=(5,6,7)
12*5−13*6−7=−12
wektor normalny dla tej płaszczyzny n={−12,12,0}
i równanie:
x−y+1=0
prosta
x+y=0
14 lut 17:24