porównaj
zuza: Porównaj wartość wyrażenia 233 z liczbą 711. Odpowiedź uzasadnij.
14 lut 14:38
ZKS:
233 = (23)11 = 811
14 lut 14:41
BLAZEJ_505: 233=(23)11
(23)11 711 pierwiastkujemy pierwiastkiem 11 stopnia
I23I I7I
23 7
8 > 7
14 lut 14:42
BLAZEJ_505: wam w drugiej linijce jest to 11 potęgi
14 lut 14:43
ZKS:
Czemu wchodzisz
BLAZEJ w wartość bezwzględną? Byś miał już odjęte punkty za to.
14 lut 14:43
BLAZEJ_505: √x2=IxI
14 lut 14:45
ZKS:
No spójrz u Ciebie na górze jakim pierwiastkiem (jakiego stopnia pierwiastkujesz) i zobacz czy
na pewno masz dobrze wchodząc w wartość bezwzględną.
14 lut 14:46
Basiek : Mogę mieć pytanko? Takie maluśkie?
14 lut 14:48
BLAZEJ_505: tam by było p11{(23)11}=23
14 lut 14:49
BLAZEJ_505: zapraszamy Basiu
14 lut 14:50
ZKS:
Czyli bez wartości bezwzględnej powinieneś napisać.
14 lut 14:50
BLAZEJ_505: można zapisać wartość bezwzględną, którą później opuszcza się lub jej nie pisać( mi to
tłumaczyła moja matematyczka, bo robiliśmy bardzo podobne zadanie)
14 lut 14:52
ZKS:
To źle Ci tłumaczyła niestety ponieważ pierwiastek jest nieparzysto krotny więc nie zapisujemy
w wartości bezwzględnej.
14 lut 14:53
Basiek : Basia pyta:
odnośnie błędu
Błażeja, który miałam okazję zrobić kiedyś przy tablicy... ;> Czy ten
moduł, który nakładamy w pierw. tam przy potędze 2−giej. ale 3−ciej już
nie... , to jak
mam jakąkolwiek parzystą np.
4√x4=.... |x|, czy może zwyczajnie x.... bo rozumiem, że jeśli
nieparzysta np.
5√x5=x
Wiem, że trochę nieskładnie, ale może zrozumiecie...
A w ogóle− cześć
chłopcy
14 lut 14:54
ZKS:
Dam Ci przykład masz liczbę (−243) i teraz ją spierwiastkuj pierwiastkiem stopnia 5 i podaj
wynik.
14 lut 14:55
BLAZEJ_505: wychodzi − 3
14 lut 14:57
ZKS:
Cześć
Basiek.

Właśnie o to chodzi jeżeli masz nie parzystego stopnia nie zapisujesz w wartości bezwzględnej
jeżeli natomiast masz parzystego stopnia zapisujesz w wartości bezwzględnej.
14 lut 14:57
ZKS:
A czemu nie 3 skoro napisałeś że zapisujemy w wartości bezwzględnej?
14 lut 14:58
Huckleberry:
Tak jest Pani
Basiu tak jak piszesz
14 lut 14:59
Basiek : Pani? Ekhem. Kurcze, człowiek się tak szybko starzeje! Chyba pójdę szukać pierwszy
zmarszczek...

Tymczasem− dziękuję, to właśnie chciałam wiedzieć.

Kilka dni mnie męczyło to pytanie, ale
potem jak zawsze zapomniałam i... właśnie mi przypomnieliście.
14 lut 15:00
BLAZEJ_505: ale pod pierwiastkiem w zadaniu mamy liczbę dodatnią
Witam Basiu
14 lut 15:01
ZKS:
To nie znaczy że ją bierzemy w wartość bezwzględną.
14 lut 15:03
Huckleberry:
Tutaj warto tez wspomnieć o takim niuansie o ktorym czesto sie zapomina albo nawet nie wie ze
mozna policzyc pierwiastek z liczby ujemnej ale <=> pierwiastek jest stopnia nieparzystego
Oj tam nie bierz tego tak dosłownie
14 lut 15:03
BLAZEJ_505: ok nie będę się kłócił, reasumując gdy są pierwiastki nieparzystego stopnia to wartości
bezwzględnej NIE MA
14 lut 15:05
Basiek : Hm, moim zdaniem to twierdzenie
√x=|x| powinni uogólniać..., bo po prostu w toku nauki nie
podaje się, że zachodzi to dla wszystkich parzystych..., stąd uczeń dochodzi do wniosków sam−
najczęściej błędnych. Albo stosuje sobie moduł przy każdym pierwiastkowaniu (ja!), albo tylko
dla x
2, albo nie rozumiejąc... zwyczajnie pomija tę kwestię

Ale ja już się dokształciłam

@Huckleberry− dobrze, nie będę. Żadnych zmarszczek.
14 lut 15:07
ZKS:
Ale nikt chyba nie chce się kłócić tylko wyjaśnić pewną ważna kwestię.
14 lut 15:09
Huckleberry:
ok
14 lut 15:10
BLAZEJ_505: no nic idę na obiad, bo jak człowiek głodny to nie myśli
14 lut 15:10
krystek: Krótko :√4= 2 lub −2 Bo 22=4 i (−2)2=4
3√8=2
Stad (√x)2=IxI
a (3√x)3=x
14 lut 15:10
Basiek : Smacznego !
I jeszcze jedno.... przypomina mi się ostatnia dyskusja, jakoby...
√4=2 (jedyny arytmetyczny)
i z tym −2 było coś nie tak

Bo teraz wyobraźmy sobie sytuację .... 2−
√4=.... lub 5−
√25=.....
Ja przy takich przykładach głupieję... no wypadałoby (z tego wynika) 2 możliwości rozważać...?
14 lut 15:13
ZKS:
Przychodzi
krystek i rozwiewa wątpliwości.
14 lut 15:14
BLAZEJ_505: dziękuję Basiu
14 lut 15:21
Aga1: Oj, oj
√4=2 i tylko 2.
14 lut 15:26
BLAZEJ_505: ale √22=I2I
14 lut 15:28
ZKS:
Pewnie
krystek zapomniała zapisać w wartości bezwzględnej tą −2.
14 lut 15:28
Aga1: √x2=IxI
14 lut 15:28
ZKS:
Z pierwiastka parzystego stopnia można dostać tylko liczbę dodatnią.
14 lut 15:29
Mila: √4 =2 i tylko 2
√x2=|x| aby wynik był dodatni, gdy ktoś podniósł np. −2 do kwadratu, co przecież wolno
zrobić.
X2= 4
to x=2 ⋁ x=−2 bo ktoś podniósł do kwadratu liczbę +2 lub −2 a nie dlatego, że √4 = −2
14 lut 15:29
Aga1: (√−4)2 nie ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych
14 lut 15:29
Basiek : No.

Właśnie, dziękuję
14 lut 15:34
Aga1: Ale √(−4)2=I−4I=4
14 lut 15:34
Basiek : Już właśnie ostatnio to... zrozumiałam. Ale tam u góry, jak rozumiem
Krystek zrobił przy
tej jednej odpowiedzi błąd. I to jest to, co mnie ostatnio dręczyło i jak widzę takie odp.
nachodzą mnie wątpliwości.

A resztę rozumiem

Teraz to już chyba zresztą całość.
14 lut 15:36
Aga1: Cześć Basiek, nie wszystkie odpowiedzi na forum są poprawne,nie zawsze ktoś inny wychwyci
błąd.
Błąd rachunkowy, to normalne, każdy może się pomylić, gorzej jest z błędami rzeczowymi.
14 lut 15:41
Basiek : Bo takie mieszają w głowach?

Zauważyłam

Co do błędów −wiem, sama często coś źle komuś podpowiem. Ale staram się zawsze
zreflektować

Zresztą, ludzką rzeczą jest się mylić
14 lut 15:44
robak: (−4)2−33
22 kwi 00:13
PW: A wracając do zasadniczego pytania, można było po prostu napisać
7<23,
a więc − po podniesieniu obu stron do potęgi 11 −
711<(23)11.
co wynika z faktu, że funkcja potęgowa x11 jest rosnąca (x>0).
Oznacza to (po zastosowaniu twierdzenia o potędze potęgi), że
711<233
22 kwi 11:29