CIĄGI
Ilonka: Witam.Bardzo proszę o pomoc.Jestem zielona z matematyki.Nie radzę sobie pewnie dla większości z
Was z łatwymi zadaniami.Nawet moja nauczycielka traci do mnie cierpliwość.
Zad 1. Liczby x,4,x+2 są w podanej kolejności drugim, trzecim i czwartym wyrazem ciągu
arytmetycznego. Ile jest równa liczba x?
Zad 2. W ciągu geometrycznym (an) są dane: a2=−1, q=−2. Jaka jest suma kolejnych początkowych
wyrazów tego ciągu?
Byłabym wdzięczna o rozwiązanie i wytłumaczenie zadania. PS. Wszystkiego Najlepszego z okazji
Walentynek. Jak widać ja dziś romansuje z matematyką. Jutro mam klasówkę jak widać z CIĄGÓW, a
nie chciałabym przywitać semestru jedynką z matematyki.
14 lut 13:58
Tragos: a
2 = x
a
3 = 4
a
4 = x+2
z własności ciągu arytmetycznego:
8 = 2x + 2
6 = 2x
2x = 6
x = 3
14 lut 14:01
Tragos: zad. 2
a
2 = −1
q = −2
my mamy podać wzór na S
n, a do niego potrzebna jest znajomość a
1
a
2 = a
1 * q
−1 = a
1 * −2
| | 1 − qn | |
Sn = a1 |
| = ...... |
| | 1 − q | |
14 lut 14:03
14 lut 14:05
Ilonka: Dziękuje ślicznie. Na pewno zajrzę
14 lut 14:07
Basiek : "Jaka jest suma kolejnych
ILU? początkowych wyrazów tego ciągu?"
Nie zgubiłaś tego czasem tam.. ?
14 lut 14:07
Ilonka: U{4} nie mogę rozszyfrować?
14 lut 14:14
Basiek : Ta ma być zwykłe 4.
14 lut 14:15
Ilonka: Rzeczywiście zjadłam ten wyraz
14 lut 14:15
Ilonka: Nie radzę sobie z tym zadaniem drugim pomocy:(
14 lut 18:26
zzzz: a
2 = a
1*q
−1 = a
1*(−2)
14 lut 18:33