pochodne funkcji, ekstrema, całki
Kazik: Witam! Potrzebuję pomocy przy tych zadankach
1)
Obliczyć pochodną funkcji y=ln(e2x+1)−2arctg(ex) i przekształcić do prostej postaci
2)
Znaleźć ekstremum funkcji y=(x+2)*e−x
3) Obliczyć całki:
a) ∫x*sin10xdx
b) ∫0π/2sin6x*cosxdx
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam!
14 lut 13:45
St.: 1)
| | 1 | | 1 | |
Y'= |
| * e2x*2 − 2* |
| *ex |
| | e2x+1 | | 1+e2x | |
14 lut 13:48
St.: Sprowadź do wspólnego mianownika i będzie ta "prosta" postać
14 lut 13:57
gwiazda: 3 a przez części
b podstawianie
t=sinx
dt=cosxdx
14 lut 14:26