matematykaszkolna.pl
prosze o sprawdzenie DZIADZIA:
 1 
5

=210?
 16 
14 lut 13:18
Basiek : 52−4= (2−4)1/5= 2−4/5 ...
14 lut 13:25
DZIADZIA: heja Basiekemotka ale mam zawieszke z tymi zadaniami,właśnie zasuwam z tematem potęgowanie i pierwiastkowanie i nie potrafie sobie tego jakoś jasno wytłumaczyć czemu często właśnie robi się do potęgi 12
14 lut 13:37
Basiek : po x= x1/2 ? 3x=x1/3 p123{x}=x1/123 ?
14 lut 13:39
Aga1: pierwiastek drugiego stopnia t0 potęga o wykładniku U{1}[2} np. 3=31/2
14 lut 13:41
DZIADZIA: x123=x1/123 tak to trzecie?
14 lut 13:43
Basiek : źle odwrotnie ! Pod pierwiastkiem ma być x emotka a 123 tam, gdzie x emotka prawa jest okej przy takim układzie. Niestety nie da się tego chyba tu zapisać
14 lut 13:44
DZIADZIA: zawsze musze sprowadzić do pierwiastka drugiego stopnia tak?
14 lut 13:46
Basiek : Co? Nie, skąd. Przecież rzadko się da... O.O
14 lut 13:47
DZIADZIA: Pani Aga tak napisała a przynajmniej ja to tak sobie zrozumiałem
14 lut 13:48
Basiek : Źle zrozumiałeś Panią Agę. Nic takiego nie napisała.
14 lut 13:49
DZIADZIA: no dobra zle sobie to wytłumaczyłem, ale teraz już świetnie mi to wytłumaczyliścieemotka
14 lut 13:53
DZIADZIA: jest gitesemotkaa jak Ci Basiek idzie Anglik?masz może jakiegoś linka do gotowych już krótkich form pisemnych?
14 lut 13:54
Basiek : Nie idzie. Zacznę... dziś! Serio... Czy mam? Nie, w sumie krótkie same się piszą. Gorzej z rozprawkami. Szukaj w googlach, musi być
14 lut 13:57
jarke: Basiek angielski też rozszerzony? siemka
14 lut 14:10
Basiek : Taaa. Mam w planach. Cześć.
14 lut 14:11
jarke: ee tam rozpraweczka to nie problem, gorzej z recenzją
14 lut 14:15
Basiek : Hm, ja tam uczę się tylko rozprawek. W sumie, jestem na poziomie podstawowymemotka Taki mały mankament mojego planu
14 lut 14:16
jarke: i ja mam podstawę z angielskiego i z matematyki w szkole wyobraź sobie emotka
14 lut 14:18
Basiek : Akurat matmę mam rozszerzoną. Ale wiesz, tak te lekcje wyglądają, że sama się wszystkiego muszę w domu nauczyć... Ale chociaż mam motywację
14 lut 14:19
jarke: to wyobraź sobie jak się czuje na lekcjach maty, dwie godziny w tygodniu bo w technikum jestem... ahh i tylko w domu ale motywacje też mam
14 lut 14:20
Basiek : hahaha Ja mam 7h w tygodniu emotka
14 lut 14:23
jarke: fajnie maaasz...emotka
14 lut 14:33
Basiek : Uwierz− nie. Niby 7h, a połowa mojej klasy ma problem z napisaniem podstawy. Cóż... Ja bym wolała jednak mniej h w szkole
14 lut 14:36
jarke: a ja bym wolał słuchać tłumaczenia rozszerzenia w szkole, a nie próbować samemu ogarniać, z pomocą forum, z pewnością byłoby łatwiej, nie sądzisz?
14 lut 14:41
Basiek : Nie?
14 lut 14:42
jarke: ahh TY
14 lut 14:49
Basiek : A teraz serio− jedyny temat, który załapałam i tak... no zwyczajnie go lubię..., czyli prawdopodobieństwo, to jest coś, co przerobiłam sobie od początku do końca za pomocą forum, bo nauczycielce się myliło i wychodziłam z lekcji z bólem głowy i taaaaakim misz−maszem, że ... no po prostu robiłam sobie sama, co innego, reszta klasy, co innego... wyszłam na tym bardzo na plusie
14 lut 14:51
krystek: @Basiek emotka
14 lut 14:53
Basiek : Krystek emotka W sumie to hm, wychodzę z założenia, że sporo zależy od nauczyciela, ale bez niego też można się obejść i to czasem naprawdę... lepiej. emotka
14 lut 14:56
jarke: no to ja tak każdy dział z rozszerzenia, powoli powoli... coś czuję że braknie czasu
14 lut 14:56
jarke: masz rację z nauczycielem... oj taak
14 lut 14:58
Basiek : E tam, ja zawsze powtarzam: jest mnóstwooo czasu. Na testy do podstawówki uczyłam się 15 min przed wyjściem z domu, na gimnazjalne: każdy przedmiot dzień, teraz chyba będzie technika: 1 przedmiot= 1 tydzień
14 lut 14:58
jarke: technik o jakim profilu ?
14 lut 15:00
Basiek : Basia? Ja LO, wiesz, 3 lata ≠ 4 lat. Matfiz... a jak
14 lut 15:02
jarke: ahhh, źle przeczytałem p tylko ja zorientowałem się na końcu trzeciej klasy, że chcę pisać rozszerzenie matmy mając daremne podstawy no i mnóstwo godzin przedmiotów zawodowych dobrze będzie a jak
14 lut 15:04
Basiek : A w ogóle, po co Ci ta matematyka taka rozszerzona? ;> Przyznaj się
14 lut 15:07
jarke: informatyka na agh brzmi fajnie no i dziewczyna już tam czeka, więc motywacja jest ogromna
14 lut 15:11
jarke: dzisiaj mam 6 godzin specjalizacji i trzaskam zadania sobie z analitycznej zaraz koniec
14 lut 15:13
Vizer: na EAIiE masz zamiar iść na infe?
14 lut 15:14
jarke: wydział samołosek, tak tak emotka
14 lut 15:15
Basiek : AGH? Taaa, podryw na AGH Powodzenia emotka Kilka koleżanek się tam wybiera emotka
14 lut 15:16
Vizer: Studiuję tam ( nie wiem na jak długo jeszcze), ale powiem, że ciężko jest...
14 lut 15:16
jarke: ja już się starać to 100% no nie ?
14 lut 15:17
Vizer: Chodzi Ci o zdaną maturę na 100%?
14 lut 15:19
jarke: chodzi o starania by wyszło koło 100% a jak wyjdzie to zobaczymy... koniec lekcji, odezwę się w domu to pogadamy o samogłoskach emotka
14 lut 15:21
Vizer: Spoko, pytaj śmiało, choć dziewczyna już tam studiuje (który rok?) to pewnie już wiesz wszystko na temat tych studiów.
14 lut 15:22
jarke: dziewczyna studiuje na innym wydziale
14 lut 17:00
Vizer: Ok, a jeśli na prawdę chcesz się wybrać na ten kierunek to wiedz, że umiejętności w programowaniu są mile widziane (a nawet zalecane), oprócz tego matmę trzeba na prawdę dobrze ogarniać, bo materiał idzie bardzo szybko, a kolosy/egzaminy nie są łatwe. Jak masz jakieś pytania to pytaj, bo żebyś nie wybrał czegoś co byś później żałował (trochę ja żałuję, ale to była nieprzemyślana decyzja)
14 lut 17:11
jarke: jestem w czwartek klasie technikum informatycznego, więc jeśli chodzi o programowanie to c, c++, pascal i java w stopniu jakimś na pewno umiem maty się chyba nie boję, powiedz lepiej jak z fizyką?
14 lut 17:16
Vizer: A to luz jak liznąłeś programowania to jesteś na dobrej drodzeemotka Z fizyką to najmniejszy problem na tych studiach (przynajmniej w tym roku, bo mam od dziekana przecieki, ze fizyki ma nie być w następnym roku, ale to jeszcze nie pewne), ale ogólnie to luz w tej chwili prowadzi profesor wykłady i egzamin jest w prawdzie ustny i wydaje się, że koszmar i w ogóle, ale wystarczy przeczytać opracowane na forum informatyki (polecam to jako źródło wiedzy i informacji, bez tego w zasadzie ani rusz) i jakoś się zdaje. Samo zaliczenie ćwiczeń z fizyki, to jest zależne na jakiego ćwiczeniowca trafisz, ja trafiłem na w miarę luźnego, wiec to kwestia szczęścia.Właściwie to ja jutro mam egzamin z fizyki i w przerwie od nauki sobie patrzę na forum, także trzymać kciuki Ogólnie cały semestr trzeba się uczyć, mniej lub więcej, zależy z jaką wiedzą się wyszło z liceum/technikum. Trochę postraszyłem, ale taka prawda.
14 lut 17:27
jarke: tak czy inaczej z fizyką będą niezłe jaja, bo teraz w czwartej klasie fizyki już nie mam . (taki program, pierwsza klasa dwie godziny, druga i trzecia po jednej tygodniowo) więc zapomnij żeby napisać z niej maturę, i wiem że z tym będzie jazda, na razie skupiam się bardziej na maturze, a kierunek studiów to później, grunt to że wiem z czego chcę pisać... specjalizacje mi się podobały do wyboru tam, na tym kierunku, sprecyzowane dobrze i... zobaczymy mówię sobie że będzie dobrze
14 lut 17:44
Vizer: No i tak trzeba myśleć, ja zdawałem matmę rozszerzoną i angielski i broń Boże na pewno nie fizykę. No na teraz to myśl o maturze, a dopiero ten "największy" problem w wybieraniu kierunków, po dobrze zdanej maturze, zostaw na kiedy indziej.
14 lut 18:15